Потрес! КАТ – Глобиха шофьор, закъсал в аварийната на „Тракия“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Според съда полицаите не са се съобразили с факта, че колата имала повреда в двигателя.

Пловдивски полицаи побързаха да глобят шофьор за шофиране в аварийната лента на АМ „Тракия“, без да вземат предвид, че той карал там колата си след установена повреда. Засегнатият мъж подал жалба в съда срещу неправомерните действия на ченгетата и магистратите отменили наложената солена глоба.

Случката се разиграла на 5 август, когато мъжът се прибирал от морето с личния си „Шевролет Авео“. В близост до Карловско шосе бил разположен екип на КАТ, който забелязал, че колата се движи в аварийната лента. Водачът бил спрян и въпреки обясненията му, че има реална повреда по колата, му бил съставен акт за 1000 лева глоба и отнемане на книжката за срок от 3 месеца. По-късно било издадено и наказателно постановление, срещу което той подал жалба в съда.

Пред магистратите била разпитана и жена, която също пътувала в автомобила. Тя обяснила, че малко преди въпросното място светнала лампичката „Check Engine”, която индикира повреда в двигателя. Шофьорът се притеснил и решил да отбие колата, за да провери какво става. Докато намалявал скоростта, полицаите го спрели и поискали документи. Не било взето под внимание обяснението, че има повреда по колата, а веднага била съставена глобата.

Според Закона за движение по пътищата „при движение по автомагистрала на водача е забранено да се движи или спира в лентата за принудително спиране освен при повреда на пътното превозно средство, както и при здравословни проблеми на водача или пътниците в превозното средство. Водачът на пътно превозно средство, принуден да спре поради независещи от него обстоятелства, може да направи това именно върху лентата за принудително спиране извън платното за движение“.

Съдът сметнал, че повредата в двигателя е именно независещо от водача обстоятелство, а той е действал спрямо закона и е спрял в аварийната лента. От друга страна, полицаите не били представили никакви доказателства, които да оборят твърдението за повреда в автомобила.

Поради тази причина и глобата била отменена.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Административния съд.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар