Потрес! КЗП на ГЕРБ с години не е изпълявала задълженията си за контрол при бързите кредити и телекомите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За отсъствието на превантивен контрол признава самата КЗП в отговор на изпратено до нея от неправителствената организация Национална асоциация за защита на потребителите (НАЗП) заявление за достъп до обществена информация.

Договорите с общи условия на фирмите за бързи кредити и телекомуникационните оператори не са минавали на предварително одобрение от Комисията за защита на потребителите преди да бъдат прилагани от търговците в съответните сектори. Това означава, че повече от шест години контролният орган не е изпълнявал задълженията си по Закона за защита на потребителите, според който трябва да анализира предоставените от търговците или от секторния регулатор общи условия и да ги одобри едва след като прецени, че те не съдържат неравноправни клаузи, гласи публикация на сайта на НАЗП.

За отсъствието на превантивен контрол признава самата КЗП в отговор на изпратено до нея от неправителствената организация Национална асоциация за защита на потребителите (НАЗП) заявление за достъп до обществена информация относно всички постъпили за одобрение общи условия и последващи изменения по тях на търговци на финансови услуги и телекоми, както и за дадените по тях от КЗП правни становища. Отговорът от ведомството с изтекъл преди повече от година състав на Комисията, гласи, че такава информация не може да бъде предоставена, тъй като „не е създадена от КЗП, не е обективирана върху материален носител и не се съдържа в документи и други материални носители на данни“.

външна реклама

В съответствие с действащата нормативна уредба общите условия трябва да минават през КЗП за одобрение, но видно от нейния отговор тя никога не е извършвала тази дейност в изпълнение на вменените и през 2014 г. функции за това.

Съгласно чл. 148 (3) от ЗЗП, когато в нормативен акт не е предвидено държавен орган да одобрява общите условия на договорите с потребители за финансови услуги и последващите изменения в тях, те се изпращат от търговеца до Комисията за защита на потребителите за одобрение.

Чл. 148 (2) пък гласи, че когато в нормативен акт е предвидено държавен орган да одобрява общите условия на договорите с потребители и последващите изменения в тях, те се изпращат на Комисията за защита на потребителите за становище за наличието на неравноправни клаузи. Държавният орган одобрява общите условия на договорите с потребители само ако Комисията за защита на потребителите одобри предоставените и общи условия и след като прецени, че те не съдържат неравноправни клаузи.

Целта на законодателя с въвеждането на тези текстове е да осигури ефективен предварителен контрол, който е от ключово значение за препятстване нарушаването на правата на потребителите чрез въвеждането на несправедливи уговорки в договорите за различен тип услуги. Реалното осъществяване на такъв превантивен надзор значително би намалило проблемите и случаите, в които се налага да се търсят решения, когато вече са нанесени вреди на икономическите интереси на потребителите заради неравноправни клаузи, коментират от НАЗП.

Именно заради наличието на тези неравноправни клаузи през 2019 г. Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България, след като установи, че държавата ни не дава достатъчна закрила на потребителите от наложени им неравноправни клаузи в отношенията им с банки, монополи и други подобни. Тогава Съвета на ЕС задължи националните съдилища да следят служебно за неравноправни клаузи в потребителски договори при издаване на заповеди за изпълнение, напомнят от НАЗП. От там подчертават, че това не отменя задължението на КЗП по Закона за защита на потребителите да санкционира за наличие на неравноправни клаузи в общите условия на договорите с потребители и последващите изменения в тях.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар