Потрес! Машините за вота пристигнаха, МВР не ги охранява

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Камионите, докарали машините за парламентарния вот, престояват на паркинг на фирмата Карго Партнер в София и по всяка вероятност ще бъдат разтоварени едва следващата седмица.

Според източници на Зов нюз, причината за задържането на машините е обмитяване, защото са с произход от страна извън ЕС.

На мястото на което се намират камионите няма охрана от страна на МВР.

За сигурността на машините за вота отговаря охранителя на паркинга.

Част от техниката за машинния вот е била натоварена миналия четвъртък от склад близо до летището в Люксембург, съобщава zovnews.com.
Два от камионите обаче са натоварили машини за гласуване от склад в Божурище днес.
Те също са изпратени на паркинга на “Карго Партнер”, а служители на място са изискали митническите документи от шофьорите, смятайки че машините пристигат от чужбина, разказва източникът на “Зов нюз”.
Такива документи обаче няма, защото машините в камиона са били в български склад.

От шофьорите на камионите са иззети всички документи.

По договор, първите два камиона е трябвало да бъдат разтоварени във вторник.

Машините за вота са тръгнали от Люксембург миналия четвъртък, като камионите са пристигнали в няколко последователни дни, съответно първият от тях в понеделник, а последният – днес.

Предстои да пристигнат още два камиона с машини за вота, които ще бъдат натоварени днес в Белгия, твърди нашият източник.

Никой обаче няма информация къде трябва да отидат тези машини, след като пристигнат в България, а от “Карго Партнер” все още чакат някой да им се обади с разяснения как трябва да се процедира.
Според нашия източник и в утрешния ден камионите няма да бъдат освободени от товара си.

Припомняме, че дружеството Сиела Норма, което беше определено от Централната избирателна комисия (ЦИК) за изпълнител на обществената поръчка за доставка на машините за гласуване,
е поръчало машините още преди началото на търга.

Това заяви преди месец пред БНТ изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров.

“Поръчали сме ги малко преди началото на търга, защото толкова машини не могат да бъдат произведени в такива кратки срокове. Такъв е животът, трябва да се рискува.”, каза Тодоров.

В поръчката участваха общо осем кандидати, но на финала на надпреварата останаха само двама от тях, които подадоха оферти – “Лекс.БГ” и “Сиела Норма”.

Предложенията се оказаха еднакви като стойност. При последвалите проведени преговори на Комисията по поръчката с тях, “Сиела Норма” е обявила, че ще намали с 1000 лева без ДДС цената. Поръчката е за закупуването на 9300 машини за гласуване, а прогнозната стойност е около 36 млн. лв. без ДДС за предстоящите парламентарни избори.

Двете дружества се свързват с адвокат Иван Тодоров. Той е краен собственик на “Сиела”, но формално няма връзка със собствеността на “Лекс”, които поддържат сайт за правни новини и поддържат най-голямата база нормативни актове със свободен достъп.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар