Зеленски

Потрес! Наркофюрерът заплаши Европа с бунтове на украинските бежанци там, ако спре оръжията и финансирането за Киев

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украинският президент Володимир Зеленски заплаши Европа с бунтове на украинските бежанци там. Той заяви това в интервю за изданието The Economist.

Зеленски смята, че може да избухнат масови протести и бунтове сред украинските бежанци в Европа ако западните държави спрат военната и финансова помощ за Украйна. Той заяви, че украинците са „много благодарни на тези, които са ги приютили“, но че „Ако Европа натика тези хора в ъгъла, тази история няма да приключи добре“.

„Невъзможно е да се предвиди как милионите украински бежанци в европейските страни ще реагират ако Западът изостави страната им“, каза Зеленски

Той изрази мнението си, че прекаленото удължаване на конфликта между Украйна и Русия ще „създаде много по-големи рискове за Запада в собствения му заден двор„.

Зеленски промени прогнозите си от вчера относно украинската контраофанзива.

Сега той е убеден, че все още може да се стигне до голям пробив в бойните действия. В същото време заяви, че ако бе следвал съветите на западните военни консултанти да удари на едно-единствено място по фронта с големи сили, украинската армия е щяла да загуби много повече войници, отколкото сега. Украинският лидер призова да се помни, че победата не може да дойде „утре или вдругиден“.

Но… „Ако ги натиснем от юг, те /руснаците/ ще избягат“, убеден е Зеленски.

В интервюто си за „The Economist“ украинският президент споделя още, че ще е трудно да се запази досегашното ниво на военна помощ от Запад през следващите месеци, в които ще се проведат избори в няколко ключови западни държави и особено в САЩ. Ще е трудно и заради „липсата на значителен напредък на фронта“. В същото време той не вярва, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, ще окаже дипломатическа подкрепа на Русия за мирно разрешаване на конфликта в Украйна при условията на Москва.

Зеленски казва, че протакането на конфликта не е в интерес не само на Запада, но и на Украйна.

Според него при такова развитие на нещата страната му ще загуби още повече хора, както на фронтовата линия, така и поради емиграция. Освен това Украйна ще трябва да прехвърли „икономиката си на военни релси“, а правителството ще трябва да предаде тази перспектива на своите граждани, като обяви военновременен режим на живот в страната. Зеленски е готов за такива решения, но само ако отслабващата напоследък подкрепа от страна на Запада за Украйна се превърне в тенденция.

В края на интервюто си Зеленски отново подчертава, че не планира да води никакви преговори с Москва, докато руските войски се намират на украинска територия и Русия се ръководи от Владимир Путин.

Източник: Лента.ру


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар