Потрес! Нито един от големите ББР кредитополучатели не е имал намерение да връща парите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Скандалът с раздадените от Българската банка за развитие (ББР) над милиард на фирми, близки до властта, няма да приключи скоро. Надзорници отказват да се срещнат с министъра на икономиката. Осемте фирми получили стотици милиони били заети за среща с министъра, пратили някакви листчета с обяснения. Хора, такъв абсурд няма и в най-западналия африкански край.

Работата е там, че се говорят всякакви нещо, но се пропускат най-важните.

 

Нито един от тези големи кредитополучатели не е имал намерение да връща парите.

Това се е знаело от управата на ББР и от надзорниците. Затова сега се крият като мишки и говорят пълни нелепици. Могат да се спасят, ако посочат кой им е наредил на кого колко да се налее.

Какво е било обезпечението на тези кредити? Когато „Благоевград БТ“ получава 140 млн лева от банката тя вече не извършва никаква дейност. Машини и готова продукция са изтеглени преди това – може би са отпътували към Дубай, където са разгърнати същите дейности. Може би – това трябва да се провери задължително. Както и кой е собственик на „Благоевград БТ“.

 

Същото важи за фирмата, която по някакъв начин се свързва с името на Румен Гайтански – Вълка. Отпуснати са 150 млн, за придобиване на фирма, която е с активи за около 15 млн, но по нечия оценка и определят цена от около 200 млн. Вълка купува от себе си фирма, за която му дават 150 млн. Нека се види обезпечението! Освен това се носят слухове, че тези пари са заминали към Оманския фонд, който притежаваше акции в КТБ, но за това ще говорим отделно.

 

Това важи и за останалите облагодетелствани фирми.

Те твърдят, че редовно обслужват кредитите си. Сигурно е така. Но това се случва, защото избухна скандалът.

 

Министър Кирил Петков си знае работата, но все пак да припомним старото правило: Проследете пътя на парите. От излизането им от ББР, откъде са минали и къде са отишли. Почти сигурно е, че една част са се озовали в други банки, а друга част – в чужбина.

 

Не се подвеждайте и по сравненията с КТБ. Фалираната умишлено банка на Цветан Василев е имала активи като Виваком, Дунарит, Петрол, Авионамс, завод за гипс и пр. Само Виваком е с оценка над 1 млрд евро. Какви активи притежава държавната ББР? Отговорът е: никакви!

На 90% е сигурно, че българските данъкоплатци ще изгорят с въпросните над милиард раздадени подаръци на олигарси, близки до властта, Пеевски и Борисов. Заради скандалите ще връщат още известно време вноските, но не забравяйте, че са им отпуснати срокове от по 15 години. Така, че да не се залъгваме. Чашата студена вода е за нас, балъците. А те вече харчат нашите пари и ни се смеят зад гърба.

Все пак ако се започне сериозно разследване, ако се открият следите на парите и се поиска съдействие от партньорски служби – има някакъв шанс. Това не са кредити, това е обир!

 

Да видим дали Борисов ще даде брифинг, за да обясни този грабеж.

 

Фрог нюз

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар