Потрес! По нареждане на министерски съвет през 2018 г. ВМЗ Сопот превело 10,2 млн. $ на сръбска фирма без да получи нищо

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Кирил Петков изпратил на ДАНС и прокуратурата договор на ВМЗ-Сопот със сръбска фирма.

 

Документация по договор на ВМЗ-Сопот със сръбска фирма от август 2018 г., по който не са правени доставки, е изпратена в ДАНС и вече е в прокуратурата, съобщи министърът на икономиката Кирил Петков на заседание на комисията по ревизията.

Председателят на комисията Мая Манолова обясни, че по договора ВМЗ авансово е превело 10,2 млн. долара, като е било предвидено след 60 дни да бъде получена продукция, но това трета година не се случва, а информацията по сделката е засекретена.

Манолова цитира публична информация, според която разплащането е станало “по нареждане на ниво министър на икономиката или председател на Министерския съвет и че ставало дума за такса “спокойствие” – с публични пари, в посока Сърбия”, предаде БТА.

“Мисля, че ние като принципал сме направили нужното, за да защитим интереса, но за мен много по-важно е да има прозрачен конкурс за назначаване на новия борд, предприятието да продължава да работи максимално добре, заяви министърът и повтори, че през следващите месеци дружеството, което сега е към Държавната консолидационна компания /ДКК/, трябва да премине директно към Министерството на икономиката. Моята надежда е, че другата седмица вече ще сме в контрола на ДКК, което ще ни даде и още по-експедитивно действие за ВМЗ”, допълни Кирил Петков.

Манолова съобщи, че ще се поиска информация по темата от дружеството и на следващо заседание на комисията проблемите отново ще бъдат обсъдени.

Бяхме информирани, че тези пари са платени, а няма стока, каза министърът. Той съобщи, че е посетил дружеството, за да се информира на място.

Петков е изисквал пълен доклад за това какво се случва по сделката, за да има сигурност, че интересите на ВМЗ са защитени. Същевременно напомни, че дружеството е към Държавната консолидационна компания и добави, че той като министър има възможност само за индиректен контрол.

Икономическият министър допълни, че е предложено в борда на ВМЗ да има двама прокуристи, които да проверят случая и да предоставят независима информация, което обаче не е било одобрено с аргумента, че решението трябва да се вземе от ДКК като директен собственик на дружеството. От ДДК пък обяснили, че не виждат проблем с назначаването на прокуристи, но на следващо заседание на борда отново това не е било гласувано.

Министърът съобщи, че е имало повторно посещение в дружеството. “Тогава ни беше казано и от КТ “Подкрепа”, че ако бордът не бъде освободен поради влошеното финансово състояние на ВМЗ – показаха ни финансови отчети, където първото тримесечие ВМЗ е позитивно, а второто тримесечие, откакто е новият борд, има загуба от 6 млн., ние решихме, че ще махнем нашето доверие от този борд”, каза още той.

От думите му стана ясно, че ДКК е обявила нов конкурс за “преназначаването на нов борд, който ще бъде абсолютно прозрачен”.

Министър Петков даде висока оценка за дружеството като цяло. Има страхотна техника и оборудване вътре и голямата опасност за мен е да имаме типичния за българския преход вариант – фирми на входа и на изхода. Не знам дали е така, но ако има такъв риск, то има един страхотен държавен актив, който ще работи за някой друг, заяви министърът.

 

offnews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар