Потрес! По-скъп ток от юли искат ЕВН и “Енерго-Про”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Два от обществените доставчици на ток – ЕВН и “Енерго-Про”, са внесли заявленията си за регулираните цени на електроенергията за домакинствата от 1 юли 2021 г. Снабдителят за Североизточна България иска поскъпване средно с 1.7 на сто, а този за Югоизточна България – с 2.1 процента. От ЧЕЗ, обслужваща Западна България, още не са обявили своите изчисления, които трябва да бъдат внесени в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) до края на работния ден на 31 март, както е по закон,

Предстои регулаторът да разгледа разчетите на трите дружество, но ключовото ще е дали ще продължат да се определят квоти на производителите на електроенергия – основно държавните АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица Изток 2”, както и американските ТЕЦ “Ей и Ес Гълъбово” и “КонтурГлобал Марица Изток 3”, които да са предназначени за регулирания пазар на бита. От Европейската комисия настояват от 1 юли 2021 г. да отпаднат тези квоти и обществените доставчици да са длъжни да купуват необходимата им електроенергия от борсата за ток. Това изискване на Брюксел е ключово за одобряването на механизма за капацитети от същата дата, който ще позволи субсидиране на въглищните електроцентрали. За да бъде въведен той пък, правителството иска да развали дългосрочните договори за изкупуване на тока от американските централи, който отива за бита и от години двете дружества са обвинявани, че вдигат тарифите, но всъщност цените по техните договори се доближават до постиганите на енергийната борса. Кабинетът Борисов си е поставил за цел разваляне на договорите с “Ей И Ес” и “КонтурГлобал” до 31 юни 2021 г., но има съмнения дали това ще стане в толкова кратък срок

Освен това, за да отпаднат квотите ток за регулирания пазар и да се въведе механизмът за капацитет, трябват законодателни промени, които също не е ясно как ще стане, при положение, че 44-тото Народно събрани закри работата си, на 4 април са парламентарните избори и проучванията сочат, че ще е трудно да се сформира кабинет.

При това положение работата на енергийния регулатор се очертава доста сложна. Ако снабдителите бъдат пратени да купуват тока за бита на борсата, регулаторът трябва да определи прогнозна пазарна цена, която да се вкара във формулата за определяне на крайната стойност за бита. Ако се продължи с квотите, противно на искането на ЕК, КЕВР трябва да определи цени на електроцентралите.

Разчетите на двата доставчика са спрямо сегашните тарифи на електроцентралите, каквато е дългогодишната практика за формиране на заявленията.

От “EVN България Електроснабдяване” са поискали от 1 юли 2021 г. дневната им тарифа за домакинствата да стане 0.14118 /кВтч. (без ДДС), а нощната – 0.05873 /кВтч. (без ДДС)

ЕВН за пореден път иска от КЕВР да одобри нов модел на формиране на цената за достъп до разпределителната мрежа, заплащана от битовите клиенти. Отново се предлага тази тарифа да е постоянна компонента, изчислявана вече на база предоставена мощност за всеки обект вместо на база потребление. Този модел действа от 2011 г. за бизнес клиентите на компанията, като той се прилага и в още 18 държави от Европейския съюз, аргументират се от ЕВН.

С цел равнопоставеност дружеството предлага от 1 юли 2021 г. тя да е еднаква за битови и бизнес клиенти – 0.02617 лв./кВтч на ден.

Регулаторът досега не е приемал това предложение, като аргументи не са посочвани. Вероятната причина е, че така много необитавани имоти и жилища, които не потребяват ток иби консумацията е инцидентна и малка, ще трябва да плащат ежемесечна такса достъп, каквато в момента не им се начислява. Тя ще е под един лев месечно и според ЕВН това е по-справедливото разпределение на разходите за поддръжка на мрежата, с които в момента се натоварват в повече постоянните потребители и тези с по-голяма консумация.

Предложеният нов начин на калкулиране на цена достъп за битови клиенти има като ефект по-ниска цена за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на ниско напрежение (НН). Така в заявлението на компанията цена пренос за мрежа ниско напрежение е с 15% по-ниска от действащата цена. Тя ще стане 0.03037 лв./кВтч, при сегашна 0.03574 (без ДДС).

Така, когато заявленията на двете компании бъдат съотнесени към месечното потребление на средно домакинство в Югоизточна България (250 кВтч. дневна енергия и 90 кВтч. нощна енергия), те биха довели до увеличение от 1.47 лв (+2.1%) на стойността на тази фактура от сегашните 69.73 лева (с ДДС) на 71.20 лева (с ДДС), посочват от ЕВН..

От “Енерго-Про” са изчислили, че новите им цени за регулирания пазар ще доведат до общо поскъпване на тока за техните битови клиенти с 1.7%. Увеличението е изчислено при сега действащите цени на всички останали участници на регулирания пазар, без да бъдат отчетени изменения на цените, които те биха заявили за утвърждаване от КЕВР за предстоящия ценови период, посочват от доставчика.

От ЕВН са внесли заявление и за цената на топлинната енергия на пловдивската топлофикация. То е за цена от 107.81 лв./МВтч. (без ДДС). В момента парното в Пловдив струва 87.85 лв./МВтч (без ДДС).

От компанията посочват, че тяхното предложение следва политиката им за намаляване на кръстосаното субсидиране между цените на произвежданата топлинна и електрическа енергия в Пловдив.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар