Потрес! По 3 медицински лица ще се грижат денонощно за министри и депутати, дори и да не са болни

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В здравния сектор в България има болници, които работят денонощно, и паметници, които държавата субсидира непрекъснато, без да е ясно с какво са го заслужили. Такъв е случаят с университетската болница “Лозенец” , от която преди две години премиерът Бойко Борисов се отказа, съобщава Капитал.

Тогава той обяви, че тя вече няма да е правителствена, плати й колосалните дългове и я прехвърли на здравното министерство през миналата година. В началото на годината кабинетът отново заговори, че трябва да има нова правителствена болница, която да обслужва по-тесен контингент – президента, премиера, депутатите по време на пленарни заседания, главния прокурор, както и делегациите – чуждестранните в България и българските в чужбина. Депутатите одобриха текста за това през лятото.

Вместо управниците да ползват медицинско обслужване като всички останали граждани и като се разболеят да отиват във ВМА или “Пирогов”, както и в частните болници, или пък да бъде направен конкурс с ясни критерии между клиниките коя да ги обслужва, правителството избра отново бившата правителствена – УМБАЛ “Лозенец”, да следи за здравето на властимащите. Затова тя ще получава съответната субсидия, която не е публично известна, както и критериите, по които е избрана клиниката.

От сдружението “Български лекари за ново здравеопазване” изпратиха писмо до парламентарната здравна комисия, премиера и здравния министър, в което посочват, че “идеята да се възобнови паразитната структура, озаглавена “правителствена болница” е пореден, тъжен пример за липсата на ясна концепция за развитието на здравната система в България. Това за съжаление е твърде показателно за отсъствието на елементарни принципи, спрямо които може да се изгради един равнопоставен модел, способен да задоволи очакванията на гражданското общество в страната.” За разлика от останалите европейски страни, в които различните министерства не стопанисват свои болници, с изключение на военните, които имат отделни клиники, в България бюджетът субсидира четири такива болници – ВМА, болницата на МВР, Транспортна болница и болница “Лозенец”.

Всички държавни клиники са длъжни да спазват строга финансова дисциплина, да връщат навреме задълженията си, да не трупат нови и заплатите им да се определят от здравния министър. Това правило дълги години не важеше за “Лозенец”, която беше собственост на Министерския съвет и получаваше редовно субсидии от порядъка на 50-60 млн. лв. годишно, за да лекува властимащите и техните роднини.

Какви са финансовите и лечебните резултати през годините е било публично ясно за всички болници, но не и за “Лозенец”. Така, въпреки колосалните субсидии, които се равняват на парите, изработени по линия на здравната каса от най-големите софийски болници, правителствена се оказа затънала в дългове преди две години и в невъзможност да плаща заплати на лекарите си. Тогава Борисов заговори, че ще я превърне в детска болница, но се отказа. След това собствеността върху нея беше прехвърлена на здравното министерство и така то стана собственик на една болница и принципал на още 65 държавни клиники.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар