Нинова

Потрес! Шефката на ДКК от БСП си гласувала сама 6 заплати

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всички решения на компанията могат да се окажат нищожни

Взимала еднолично решения вместо Съвета на директорите както е по закон 

Не е изплатен дивидентът към държавата от 10 млн. лв.

Предходният изпълнителен директор на “Държавна консолидационна компания” ЕАД (ДКК) Смиляна Нитова е нарушила законите неколкократно по време на управлението си на дружеството. Заради действията є всички решения вземани от ДКК през последните месеци могат да се окажат нищожни. Сред закононарушенията са еднолично вземане на решения вместо Съвета на директорите от страна на Нитова, гласувала си е сама изплащане на обезщетение от 6 заплати при раздялата със заемания пост, назначени са били по-малко шефове от изискванията в Съвета на директорите. Това заяви новият шеф на ДКК адвокат Венцислав Димитров.

Нитова, която е активист на БСП в Хасково и е в листите на червената партия и за предстоящите избори, бе назначена начело на ДКК от министъра на икономиката в кабинета “Петков” и лидер на БСП Корнелия Нинова. Под шапката на ДКК са дружествата “ВМЗ” ЕАД, “Кинтекс” ЕАД, “Ел Би Булгарикум” ЕАД, “Монтажи” ЕАД, “Авионамс” АД, “НИТИ” ЕАД, “Екоантрацид” ЕАД “НИСИ” ЕООД.

Според направените проверки Нитова е провеждала сама със себе си заседания на Съвета на директорите и след това еднолично е взимала решения, посочи Венцислав Димитров. Според него ако тази първоначална информация се потвърди ще се окаже, че по един абсурден начин се е управлявало дружеството като Смиляна Нитова е предлагала решения, обсъждала ги е със Смиляна Нитова и след това Смиляна Нитова е взимала крайното решение.

Димитров посочи и че по закон голямо предприятие като ДКК трябва да се ръководи от Съвет на директорите от минимум 5 човека и не повече от 9. По решение на Корнелия Нинова обаче те са били само 4. Според съдебната практика на ВКС решенията взети от Съвета на директорите, когато съставът е под законоустановения минимум, са нищожни, обясни Венцислав Димитров. Презумпцията на закона е при ключови предприятия да има по-голям контрол и експертиза при вземането на решенията на ръководството, уточни той. Така направените кадрови промени в дъщерните дружества от ДКК в последните месеци могат да се окажат нищожни.

Еднолично Нитова си е определила и обезщетение от 6 месечни заплати, ако някога бъде освободена, независимо с какви мотиви. Това се е случило два месеца след като правителството вече не е било на власт. Подобно решение също може да се приеме като форма на източване на предприятието и злоупотреба със служебно положение, посочват от ДКК. Проверка в дружеството е показала, че подобна клауза не е фигурирала в нито един договор на предходно вписани изпълнителни директори ДКК.

Към днешна дата ДКК все още не е изплатила дължимия по закон дивидент към държавата в размер около 10 млн. лв., въпреки че Нинова заяви, че е направено, коментира още Димитров.

В момента се извършва анализ на състоянието на ДКК, както и одити на дружествата “ВМЗ” и “Кинтекс”.

Одит

Източвали „Кинтекс“ и „ВМЗ“

Чрез офшорка в Дубай и аванси

От “Кинтекс” превели 800 000 лв. на офшорка в Дубай.

От ДКК извършват одит на държавния оръжеен производител “ВМЗ” ЕАД и на държавния търговец с военни изделия “Кинтекс” ЕАД заради съмнения за източване на дружествата чрез офшорки и аванси към частни фирми. От ДКК признаха, че само за 1 ден са преведени 3 милиона лева аванс към строителни фирми без проведен конкурс. Както и че са били направени плащания от

“Кинтекс” към офшорна компания в Дубай на стойност 800 000 лева.
Сред обвиненията, публикувани в медиите, е и твърдението на бившия директор на “Кинтекс” Александър Михайлов, че на дружеството ще му се наложи да плаща неустойки от по 212 хиляди лева на седмица, тъй като от “ВМЗ” не му доставили произведена продукция, която трябвало да бъде продадена по контракт, а вместо това тя “се изпарила”, като явно била доставена на частни търговци.

На дейността на “Кинтекс” и ВМЗ ще бъде направен одит, като се подготвят и кадрови промени, уточниха от ДКК. Според ДКК дружествата се използвали за “партиен ПР в навечерието на предизборната кампания”.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар