Потрес! 1500 военни с пенсия+заплата, 10 са генерали

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

КСО дава право на военнослужещите при определени условия да упражнят правото си на пенсия без да се уволняват. В момента, стана ясно от думите на ген. Запрянов, тази възможност имат 2500 военнослужещи, като 1500 са се възползвали от нея, предаде pan.bg. От 40 генерали 10 са сторили това.

Другите, по неговите думи, смятат, че не е етично командири да получават заплата и пенсия. Другият проблем е финансов. Предстои военните пенсии да бъдат включени в разходите за отбрана и за това се търси ограничаване на възможността за получаване на заплата и пенсия. Това ще стане, като се вдигне с три години пределната възраст за военно звание на тези, които не са упражнили правото си на пенсия. Както и за тези, които са упражнили правото си на пенсия, но да могат да служат по-дълго след съответно мотивирано предложение.

Около 40 млн. лв. имал разходи бюджетът на МО заради пенсии. Анализите показвали, че в резултат на тези мерки през 2025 г. ще има 1237 военнослужещи, които са придобили право на пенсия, но не са го упражнили. Т.е. ще бъдат спестени средства за 1237 военни пенсии. А с пенсия и заплата ще останат 200.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар