Потрес! 50% от евромилиардите ни отиват за строителните фирми на властта, 2/3 са заем

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският спасителен фонд дава възможност на всяка страна – член на ЕС да си осигури бъдеще 50 г. напред, ако има идея какво да прави с парите по него.

Вместо за приоритети като дигитално образование и здравеопазване, телемедицина, научни изследвания на новите болести и адекватна на 21-ви век болнична инфраструктура, за която ще бъдат вложени близо половината пари по новия план Маршал – европейския спасителен фонд в Италия, в закъснелия с месец план на родния кабинет точно 50% от парите се насочват към 5-те любими строителни фирми на властта.

За да връщат обратно поне 50% от парите към чекмеджетата

Това сочи прочитът на изнесеното от ресорния вицепремиер Томислав Дончев планиране на нашия лимит по плана от 12 млрд.евро. От които, важно е да напомним, 2/3 са заеми. Тоест, данъкоплатците ще плащат не само през бюджета, а и през кредит корупцията на властта посредством строителните обръчи.
Лъвският пай отива в любимото и доказано корупционно саниране – 3 млрд.лв. 712 млн. лв. ще се дадат за „модернизация на образователните институции”. Тоест, отново за саниране на сградите на училища и университети. А други 607 млн.лв. пак за захлебване на строитените обръчи – за база на болниците. Само напомняме, че за 130 млн.лв. ремонт правителствена болница реално не промени нищо в себе си, та тези пари ще се видят на корупционерите жълти стотинки. Нито лев няма предвиден за телемедицина, нито за дигитална медицина – има цяло ново поколение уреди за диагностика и опериране без човешка намеса, нито лев за медицинска наука и изследвания – по тяхната липса сме единствени в Европа и света, нито лев за задържане на лекарите при нашето 125-о място на планетата по задържане на таланти и 121-во по привличането на професионалисти.
650 млн. лв. са предвидени за изграждане на „образователна STEM среда, което включва създаването на 1680 кабинета в толкова училища за STEM обучение в страната, както и закупуване на устройства за учители и ученици”. Само напомняме, че тази работа се залага в бюджетите от 3 години, последно трябваше да стане през 2020 г. според поредните неверни твърдения на министъра Вълчев.
Апропо, всички в МОН знаят, че още от времето му като главен секретар – 7 години, той е голям любител на училищните ремонти по субективни причини, а

последният търг за техника, който организира министърът с такава прозрачна огромна надценка над пазарните цени в ущърб на хазната показва как ще се харчат и спасителните евромилиарди. Пак ще има яко пълнене на чекмеджета.
70 млн. лв. ще отидат за изграждане на центрове за личностно развитие, каквото и да означава това.
410 млн. лв. са предвидени за програма за ускоряване на икономическото възстановяване – и това не е ясно какво ще рече, но от 700 млн., обещани за подкрепа на бизнеса през март, заедно с физическите лица, досега има реално финансиране за 173 млн.лв. Факти.
490 млн. лв. за развитие на индустриалните паркове и подобряване на инфраструктурната им свързаност. Забавното тук е, че такива у нас де факто не съществуват.

Чиста корупция се чете в 511 млн. лв. за дигитална трансформация на Електроенергийния системен оператор. Той и сега е дигитален.
848 млн. лв. са отделени за подобряване и модернизация на хидромелиоративната инфраструктура в страната – системите за напояване и отводняване, които кабинетът Борисов 1 наряза на скрап и даже имаше дела по този повод.
102 млн. лв. отиват за несъществуващото дигитално земеделие. Ще го прави министър, който няма елементарна дигитална култура. Как? Ами в чекмеджетата.
806 млн. лв. са за „широкомащабно разгръщане“ на цифровата инфраструктура, каквото и да означава това в държавата, която за 10 години постигна 10% електронно управление, а още при Борисов 1 трябваше да сме го постигнали 100%. Обаче и тук има доволство в чекмеджетата. Ние сме похарчили 1 млрд. евро за 10% е-правителство, а Естония – 100 млн. евро за 100%. Разликата в пъти е корупция. И изостаналост, която вече не можем да наваксаме.
Пак по този повод, все в конкретния ресор на Т. Дончев и подчинения лично на премиера шеф на държавната агенция Електронно управление, който е артилерист, а преди това – мъжка секретарка на Цецка Цачева: „150 млн. лв. всеки лист хартия в държавната администрация да бъде сведен до машинно четим формат”.
267,7 млн. лв. ще отидат за дигитализация на железопътния транспорт. Трима бодигардове на Борисов досега усвоиха през 2019 г. 701 млн.лв. поръчки в сектора. Кой по-добре от тях би наместил и тези пари?!

Най-смешното е накрая:
„168,9 млн. лв. ще бъдат инвестирани в системи за противодействие на корупцията”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар