Почина бащата на Перестройката Михаил Горбачов

Почина бащата на Перестройката Михаил Горбачов

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 92 години почина Михаил Горбачов, съобщава ТАСС.

Руската държавна агенция се позовава на информация от болницата, в която се лекуваше от дълго време. Той е издъхнал тази вечер след дълго и тежко боледуване.Горбачов беше пръв и последен президент на СССР. Наричаха го “бащата на Перестройката”.


Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното оттегляне на КПСС от властта и разпадане на Съветския съюз. Носител е на Нобелова награда за мир 1990 г.

Горбачов ще бъде погребан на Новодевичовото гробище в Москва, до съпругата му, съобщава близък на семейството.

Михаил Сергеевич Горбачов е роден на 2 март 1931 г. в село Приволное, Красногвардейски район на Северо-Кавказкия край, днес – Ставрополски район, тогава в СССР, в селско семейство. Баща му Сергей е бил механизатор на трактор, а майка му Мария цял живот е работила в колхоза, припомня биографията му ТАСС.

През 1955 г. Михаил Горбачов завършва юридическия факултет на Московския държавен университет Ломоносов, а през 1967 г. – задочно Ставрополския селскостопански институт, като се дипломира като агроном и икономист. Работи за кратко в прокуратурата в Ставропол, но почти веднага преминава на работа в Комсомола.

През 1952 г. влиза в редовете на КПСС, а излиза от комунистическата партия през август 1991 г. От 1971 до 1991 г е член на централния комитет на КПСС. През 1978 г. го избират за секретар на ЦК на КПСС, след което пристига в Москва. Отговаря по въпросите на селското стопанство. През 1980 г. влиза в състава на политбюро, а от 11 март 1985 г. до 24 август 1991 г. е генерален секретар на ЦК на КПСС, избран на поста след смъртта на Константин Черненко. Предлага го лично външният министър на СССР Андрей Громико.

През 1985 г. е инициатор за провеждането в СССР на кампания срещу алкохола, а през 1986 г. провъзгласява политиката на гласност, в хода на която са свалени всички цензурни ограничения, обявена е свобода за средствата за масова информация, започват да се публикуват забранени до този момент художествени творби, исторически документи и др.

В същата 1986 година Горбачов за първи път използва термина “перестройка” за обозначаване на началото на промените в страната. Горбачов подчертава, че поставя знак на равенство между думите “перестройка” и революциия”.

Във външната политика Горбачов залага на отказа от конфронтация с държавите от капиталистическия лагер, издига като приоритет общочовешките ценности в международните отношения и курс на разоръжаване.

Взема решението за извеждането на руските войски от Афганстан, приключило през 1989 г. Същата година започва и изтеглянето на руските военни части от Източна Европа, като освен това СССР се отказва от контрола над държавите от социалистическия блок. През 1990 подписва договор с Германия за урегулиране на отношенията, вследствие на което става възможно обединението на ГДР с ФРГ.

На 15 март 1990 г. е избран за президент на Съветския съюз.

На следващата година в Ново Огарьово в обстановка на секретност се провеждат преговорите с президентите на 9 от 15 съюзни републики, сред които Украинската и Беларуската, като се подписва споразумение за създаването на съюз на суверенните държави.

Подписването е осуетено с опит за преврат, а в нощта на 18 срещу 19 август 1991, докато Горбачов е на почивка в Крим, група представители на висшето съветско ръководство сформира държавен комитет по извънредното положение. Горбачов е отстранен от власт, за да не бъде подписан новият договор между републиките, а в страната е въведено извънредно положение.

Опитът за пуч обаче претърпява неуспех след масови граждански протести, а заговорниците са арестувани. През 1991 г. Горбачов подписва независимостта на Литва, Латвия и Естония в качеството си на председател на Държавния съвет. След августовските събития същата година политическите му позиции отслабват.

На 8 декември 1991 г. в Беловежката гора президентите на Русия и Украйна Борис Елцин и Леониид Кравчук заедно с лидера на Белорус Станислав Шушкевич без съгласуване със съюзното ръководство подписват споразумение, с което дефакто фиксират разпада на СССР. Горбачов е уведомен за подписването постфактум. На 25 декември 1991 в обръщение по телевизията Горбачов обявява, че се оттегля от поста начело на СССР.

От 1992 той става президент на Международния фонд за социално-икономически и политологични изследвания, а до 2017 заема президентския пост начело на основаната от него международна неправителствена екологична организация “Международен зелен кръст”. През 1996 г. участва в изборите за президент на Руската федерация, но събира 0,51% от гласовете, а държавен глава става Борис Елцин.

През 1999 г. е един от инициаторите за създаването на Форум на лауреатите на Нобеловата награда за мир. Обществената му дейност продължава през годините, а самият той е носител на Нобел за мир от 1990 г.

Удостоен е с над 300 държавни и обществени награди, автор на десетки книги, а през 2004 г. получи “Грами” за озвучаването на музикалната прказка на Прокофиев “Петя и вълкът заедно със София Лорен и Бил Клинтън. През 2009 г. записва диск с “Песни за Раиса”, посветени на съпругата му.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар