Почина бивш президент на световната атлетика – Още спорт – Други спортове

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият президент на световната атлетика Ламин Диак почина тази нощ в Дакар на 88-годишна възраст. Той беше начело на световната атлетика в продължение на 16 години (1999-2015), преди да се забърка в редица скандали и да стане символ на лобизма и на корупцията, които свалиха доверието в международната федерация.

 

Ламин Диак е първият президент на световната атлетика, който не е европеец. Той е бил и политик, като е кмет на Дакар от 1978-а до 1980-а, а до 1993 година е и депутат. Беше смятан за един от ключовите хора в корумпираната система, която е прикривала дълги години случаите на допинг в Русия, но през септември 2020 година е осъден от френското правосъдие на четири години години затвор, от които две години ефективна присъда, и глоба от 500 000 евро за корупция и злоупотреба с доверие. Той беше обжалвал и трябваше да се насрочи дата за нов съдебен процес.

 

Диак е разследван и за пасивна корупция за определянето на домакин на Олимпийските игри в Рио де Жанейро (2016), Токио (2020) и световното първенство по лека атлетика през 2017 година.

 

Като млад Ламин Диак е бил състезател на дълъг скок във Франция, след това е бил футболист и технически директор на националния отбор по футбол на Сенегал след независимостта от 1960-а.

 

Той е бил още президент на Олимпийския комитет на Сенегал и вицепрезидент на международната федерация по лека атлетика преди да стане президент през декември 1999 година след кончината на италианеца Примо Небиоло.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар