Почина един от емблематичните борци срещу апартейда Дезмънд Туту

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Англиканският архиепископ, носител на Нобеловата награда за мир и емблематичен борец срещу апартейда в Република Южна Африка Дезмънд Туту почина днес на 90-годишна възраст в Кейптаун, съобщи президентът на РЮА Сирил Рамапоса, предаде Франс прес.

Президентът изразява „от името на всички южноафриканци дълбоката си скръб“ във връзка с кончината на Туту, който е знакова фигура в историята на Република Южна Африка, се казва в изявление на Рамапоса. 

Дезмънд Мпило Туту е роден на 7 октомври 1931 година в Клерксдорп. 

Завършва колежа Pretoria Bantu Normal College през 1953 година, след което преподава в Йоханесбург до 1957 година. Продължава своето обучение по теология и през 1960 година е ръкоположен за англикански свещеник. Започва работа като свещеник в Университета на Форт Харе.

В началото на 60-те години на XX век напуска работата в Университета и заминава за Кралския колеж на Лондон (1962–1966), където получава първо бакалавърска а след това и магистърска степен по теология. През 1967 г. се завръща в Южна Африка, започвайки да изнася проповеди сред населението.

Един от емблематичните борци срещу апартейда, през 1985 г. Туту получава Нобеловата награда за мир за кампанията си за ненасилствена опозиция срещу управлението на бялото малцинство в Южна Африка. В речта си при получаването на наградата той заявява: „В Южна Африка няма мир. Няма мир, защото няма справедливост“.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар