Почина негативен за К19 с пневмония, неприет в болници защото не бил от ГЕРБ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Семейство обвинява здравната система за смъртта на техен близък. Случаят е със 64-годишен мъж с пневмония и отрицателен тест за коронавирус.

 

На 2 ноември Асен Янков отива на преглед при доктор Красимир Еленков с оплаквания от затруднено дишане. Той му издава рецепта и го изпраща на пулмолог, разказва съпругата на Асен пред БТВ.

„Казват му, че е остра вирусна инфекция, и му казва да почне да си пие лекарства в петък да отиде на контролен преглед. В петък отива на въпросния контролен преглед, там обаче той не го преглежда, а само му казва да продължава лекарствата, че това ще отшуми, но трябва време“, обясни Пенка Янкова.

Два дни по-късно 64-годишният мъж се чувства зле и по думите на близките му отново отива при доктор Еленков. „Той нито го е прегледал и казал – Нали ти казах, че трябва да чакаш 14 дни“, оплака се съпругата на Асен Янков. Няколко часа след посещението при лекаря, състоянието на Асен се влошава драстично.

„Лежеше на леглото със силна дихателна недостатъчност. Аз се изплаших и веднага потърсих бърза помощ. Звъннах на телефон 112. След двуминутен разговор с тях, те ми казаха, че няма как да пратят линейка. Казаха, че в момента системата е претоварена заради коронавируса и, че в момента няма свободни линейки“, споделят съпругата на починалия.

От спешния телефон 112 потвърдиха, че такова обаждане е имало. Те обаче не са могли да изградят конферентна връзка с телефоните на бърза помощ, защото в момента всички са били заети. Предложили са да го изпратят адреса в онлайн системата. Тогава синът на Янков решава да го закара сам във Военномедицинска академия.

„След няколко секунди се появи медицинско лице, най-вероятно сестра, и каза, че ще повика лекар. Така и не повика лекар, докато аз не видях, че баща ми е загубил съзнание. Развиках се, че човекът е на път да си отиде и както нямаше лекар, изведнъж се появиха поне трима лекари“, разказа синът на Асен.

И третият последен тест на Асен за коронавирус е бил отрицателен. По-късно близките научават, че той е починал. От Военномедицинска академия към момента не са коментирали казуса.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар