Почина примата на старите градски песни Мария Петров – Музика – Култура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес към небесния хор отлетя обичаната изпълнителка на стари градски песни, една от легендите в този жанр – Мария Петрова (82 г.) Тъжната вест съобщиха нейните близки в Ловеч, пишат от Общината в града.

“Благодарим й за любовта, грижите и всеотдайността! Нейният дух, морал и възпитание ще бъдат вечен пример за нас.Обичаме те и ще ни липсваш безкрайно!Поклон пред светлата ти памет!” Това написаха във фейсбук дъщерята Кристина, синът Камен и внукът Григор.Община Ловеч изказва искрени съболезнования на нейното семейство, на роднините и многобройните й приятели и почитатели.


През 2020 година Мария Петрова отбеляза своя забележителен 80-годишен личен юбилей и 25 години творческа дейност на професионалната сцена. Към тях трябва да прибавим и нейните 30 години педагогическа дейност в град Ловеч. Хиляди ловешки деца са научили своите първи житейски уроци именно под вещото ръководство на Мария Петрова в святата и духовна среда на българското училище.

В своята близо 30- годишна професионална дейност като певица Мария Петрова никога не е пропускала възможността да популяризира, утвърждава и възражда старите градски песни и шлагери. Не случайно тя е наричана Примата на старите градски песни и шлагери. Един неувяхващ жанр, който продължава да вълнува голяма част от българите у нас и по света.

Мария Петрова има издадени седем компактдиска и осем аудиокасети, записала е над 100 песни, повечето от които по неин текст и музика, което още повече говори за нейните високи човешки и професионални качества. Мария Петрова има редици награди от национални и световни конкурси, форуми, фестивали и др. Носител е на званието “Почетен приятел на Истанбул”, поради изключително големия успех, който има пред югоизточните ни съседи и изпълненията й както на български, така и на турски език. Носител е на три златни медала за изпълнения в Москва, Русия. Носител е и на първа категория за изпълнител от Министерството на културата. А също тя е първият носител на наградата “Ловешки меч”, връчена й през 2002 г.

Поклонението ще е в неделя, 11 юни, от 12 часа в катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий” в Ловеч.

Поклон пред паметта на голямата певица Мария Петрова!

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар