Почина проф. Петър Учиков – доайенът на пловдивската хирургична школа

Почина проф. Петър Учиков – доайенът на пловдивската хирургична школа

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доайенът на пловдивската хирургична школа, изтъкнат хирург, преподавател и учен проф. д-р Петър Учиков е починал снощи на 85-годишна възраст, съобщиха от Медицинския университет в Пловдив, чийто ректор в момента е неговият син – проф. Ангел Учиков.

“Незабравима академична личност. Със своя авторитет, широк кръгозор, принципност и лекарски професионализъм той бе сред специалистите, поставили основите на хирургията и институционалното израстване на МУ-Пловдив. Непрежалим професор с енциклопедичен мироглед и познания, с над 50-годишна непрестанна работа за каузата на Университета, отдаден на хирургичната наука и практика”, пишат от висшето медицинско училище.

Петър Ангелов Учиков е роден на 10 юни 1938 г. в смолянското село Чуреково. Средното си образование завършва в Девин, а през 1963 година и медицина в Медицински университет – Пловдив. Той започва своята професионална кариера като ординатор в хирургично отделение на Окръжна болница – Смолян (1963-1967 г.). След това работи като асистент и главен асистент в Медицински университет – Пловдив от 1968 г. до 1981 г.

През 1986 г. оглавява Клиника по гръдно-коремна хирургия на УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД, която успешно ръководи в продължение на 20 години.

Проф. Учиков бе удостоен със званието “Доктор на медицинските науки” през 2000 г., а през 2002 г. става професор по хирургия.

Той има над 50-годишен стаж като хирург и е извършил повече от 25 000 операции на пациенти. Автор е на много статии и доклади, както и съавтор на учебници и ръководства по хирургия. Специализира в Париж, Страсбург и Австрия.

“Проф. д-р Петър Учиков ще бъде запомнен като великолепен хирург и вдъхновяващ учител, чиято посветеност към пациентите и научната му работа остават вечен източник на вдъхновение за всички, които го познаваха. С много болка от загубата и с уважение си спомняме за неговия академичен принос, за точния и градивен поглед, за високоценения лекар и преподавател – професор Учиков, за доайена на пловдивската хирургична школа и за голямото му сърце и най-вече за неговата човечност към колеги, студенти, семейство, близки и приятели”, пишат колегите му от УМБАЛ “Свети Георги” и МУ-Пловдив.

Погребението ще се състои утре, петък, 17 март от 12:00 ч., в родното му село Чуреково. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар