Почитаме Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. По времето на император Адриан те загиват мъченически в името на вярата си. Празникът се приема като символ на добродетелите на Светия дух, които имената на светиците означават: София – Премъдростта Божия, вярата, надеждата и любовта.

Легенда за Вяра, Надежда, Любов и майка им СофияСпоред легендата през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери. Тризначките Вяра, Надежда, Любов носели имената на християнските добродетели.


Майката и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време.

Момичетата не издържат на изтезанията и умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София и трите й дъщери почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

На 17 септември не се извършват някакви специални обреди и не се спазват забрани. В много къщи на този ден месят пресни питки и ги раздават, с грозде или други плодове, за здраве, щастие и любов.

Отдава се почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

На масата се слага прясна питка и грозде.

На Вяра, Надежда, Любов имен ден имат: София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любчо и сродни имена.

17 септември – Ден на София, столицата на България

17 септември е обявен за Ден на София и се отбелязва с множество културни събития. Денят е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г.

По традиция на тази дата се връчват Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата, с които биват отличавани творци от различни области на изкуството, дали своя принос към София.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар