Почти 60% от родителите на малките ученици ги връщат в клас с тест

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Родителите на 57,03% от учениците от I до IV клас в общините с обща заболяемост над 250 на 100 000 души в цялата страна са дали съгласие децата им да се върнат в училище, като бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата.

В останалите общини началните класове и в момента учат присъствено, съобщи Министерството на образованието и науката след обобщението на анкетите от родителите.

Паралелките, в които повече от половината ученици ще влязат в клас при новите условия, са 62,76% в цялата страна. Останалите ще продължат да се обучават в електронна среда.

В 19 области и съгласията от родители, и броят на паралелките в начален етап, които ще учат присъствено, е над 50%. Повече от половината паралелки се връщат в училище в 21 области.

Желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците е особено силно в София град. В столицата съгласие са дали родителите на 68,44% от малките ученици. Присъствени занятия могат да започнат за 77,94% от паралелките.

На второ място е област Добрич. Утре там могат да отидат на училище 66,6% от децата от I до IV клас в 70,18% от паралелките.

На опашката са училищата в област Монтана. Там едва 36,4% от родителите са съгласни малките ученици да бъдат тествани, за да се върнат в клас. Могат да започнат присъствени занятия в 33,95% от паралелките в начален етап.

Предпоследна в списъка е област Видин съответно с 38,63% подадени декларации за съгласие и 34,65% от паралелките с готовност за присъствено обучение.

Междувременно здравният министър Стойчо Кацаров обясни защо се бавят доставките на тестовете за малките ученици.

Една от фирмите, подписала договор с МЗ, не ги е доставила.

„Единият от доставчиците подписа договора и изчезна и не ги достави“, призна той и посочи името му – „Булснайт“.

Заради това повече от половината области в страната няма да получат тестове и децата ще трябва да продължат да учат онлайн. Изчезналият доставчик е трябвало да достави 200 хил. теста, което е повече от половината, поръчани от здравното министерство преди седмица.

Министърът не каза дали здравното министерство възнамерява да предприеме нещо по въпроса – да издири въпросната фирма, да търси обезщетение и т.н. Не стана ясно и дали МЗ е превело парите за тестовете на въпросния доставчик.

Само положителните тестове за COVID-19 на учениците от I до IV клас ще се съхраняват и изхвърлят по специален ред. Отрицателните ще се събират в плътни чували или торби за смет, които ще се завързват и слагат в контейнерите за смесен битов отпадък, припомнят от образователното министерство.

Редът е разписан детайлно от министерствата на околната среда и водите и на здравеопазването в актуализираните Насоки за обучение и действие в условията на извънредната ситуация на училищата, които от вчера са задължителни за изпълнение.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар