По-високите заплати в РЗИ вече са факт – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По-високите заплати за служителите на Регионалните здравни инспекции, които обеща държавата, вече са факт. Министерството на здравеопазването, считано към 14 март 2018 г., разпредели бюджетите на всички 28 РЗИ, в който е заложено увеличение на средствата за персонал от 1 януари 2018 г. до края на календарната година в размер на 18%. Това заявява здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Даниела Саватева дали предвиденото увеличение на заплатите в Регионалните здравни инспекции включва всички служители, предаде БГНЕС.

Увеличението на основните месечни заплати на служителите от държавната администрация е регламентирано в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, приета през 2012 г. и предвижда увеличение на основните месечни заплати да се извършва за всички служители в администрацията, в зависимост от поставената годишна оценка за изпълнението на длъжността през преходната календарна година, в процентно съотношение до 15% в зависимост от поставената оценка на служителя. Конкретните размери са регламентирани в чл. 12 и чл. 13 от Наредбата за заплатите. Повишението на основните месечни заплати на служителите от Регионалните здравни инспекции ще бъде съобразено със сроковете, предвидени в наредбата, се казва още в писмения отговор на министъра.

По отношение на това, че в резултат на увеличението се очаква средната заплата да достигне сумата 754 лв., която е също под средната заплата за страната и дали има хоризонт за следващи поетапни корекции за възнагражденията, министър Ананиев отговаря, че заложените допълнителни средства във фонда за работни заплати на Регионалните здравни инспекции, определен от 1 януари 2018 г., дава възможност за увеличаване на заплатите на служителите, съгласно наредбата, обезпечаването на вакантните длъжности, повишаването на заплащането на служителите с възможност за израстване в кариерата, както и изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати. По този начин всички служители в 28-те структури на РЗИ ще получат увеличение на работните заплати в съответствие с Наредбата за заплатите.

Анализът на структурата и числеността на персонала в системата на РЗИ показа твърде различна практика в организацията на работа и структурите на персонала в отделните РЗИ. В тази връзка Министерството на здравеопазването предприе действия за оптимизиране функциите и задачите на РЗИ и въвеждане на единна система за работа и организация на административната дейност, завършва отговорът на министър Кирил Ананиев.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар