По-високите пенсии влекат увеличение на осигуровките и данъците – Финанси – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш министър на социалната политика, коментира по БНР тази сутрин вчерашното гласуване в Народното събрание на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Във вторник партиите актуализираха размера на всички пенсии от 1 октомври на 370 лв. и увеличиха месечните добавки за всички пенсионери на 120 лева до края на годината. Разходът за увеличенията и датата на обнародването обаче останаха да бъдат окончателно гласувани днес, а после – отложени за утре. Служебният финансов министър Асен Василев обяви, че депутатите трябва да решат откъде да отрежат разходи, за да има пари и за двете мерки, тъй като иначе бюджетът се взривява.

“Слушайки вчера дискусията по актуализацията на бюджета в Народното събрание, изведнъж разбрах колко умно, че има стенографи в парламента да записват всичко, за да се разбере какво е станало. Мисля че дискусията трябва да продължи и днес. Какво беше направено вчера – бяха увеличени разходите, които трябва да бъдат направени през бюджета на ДОО. Но не е ясно кое от кога”, каза Нейков.

И подчерта: “Ние чисто конституционно вече нямаме заден ход и ако стенографските записи покажат, че всичко е гласувано – и стоте лева, и 120-те лева, и увеличаването на минималната пенсия, и актуализирането на останалите пенсии, и увеличаването на тавана на пенсиите – ако всичко това излезе, че е гласувано – ние назад не може да се върнем.”

По думите му единственият разумен вариант, който има” този не много разумен парламент”, е да размести във времето мерките. “Тоест едни да започнат от първи октомври, други да започнат от първи януари, да речем актуализирането на пенсиите да е от първи януари”, поясни той.

“Но искам да си спомним защо беше цялата сага с 50-те лева. Защото те бяха дадени веднъж и никой нямаше куража да ги вземе обратно. А сега ще дадем може би веднъж 100, веднъж 120 лева. И ако е така, излиза, че ще дадем 220 лв. Значи още по-малко следващото правителство ще има кураж да ги спре. Както не спряха 50-те лева, така няма да спрат и тези”, смята бившият социален министър.

“И тогава вече започвам да се притеснявам, че всичко това работи против осигурителната система. Ние непрекъснато увеличаваме дела в пенсията, който не е свързан с приноса на хората в пенсионната система, а е свързан с предизборните борби на партиите”, анализира той.

“При всички положения тези решения, независимо че се обясняват с голяма любов към пенсионерите, зад тези решения стоят, първо, изборите, второ, това е опит да бъде заложена мина пред следващото управление, каквото и да е то. За да може да се казва: “Ние бяхме добрите, а тези, новите, са лошите””, категоричен е Иван Нейков.

“Слава богу, че не съм на мястото на министъра на финансите, защото в един момент той или друг финансов министър ще трябва да бръкне в раната и тези действия рано или късно ще доведат до увеличаване на осигуровките, а вероятно в някакъв момент и на данъците. Защото трябва да има приходи. При всички положения дефицитът на НОИ ще нарасне, а той се допълва винаги от републикансикя бюджет. Затова се боя, че приближаваме с голяма скорост момента, в който ще трябва да сложим на масата нов размер на осигуровките или нов размер на данъците”, категоричен бе той.

 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар