По-лошо от война! Зловеща зараза се разраства светкавично в България. Всеки е застрашен от…

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

80 болни с морбили са регистрирани към момента в Пиринско.

Големият брой на заболели от опасната инфекция, която се предава лесно по въздушно-капков път, бе потвърден от Регионалната здравна инспекция.

Най-голяма заболеваемост има в община Разлог, доказани положителни проби има и при болни от общините Белица, Банско и Якоруда.

Случай на морбилна инфекция има открит завчера и в симитлийското село Долно Осеново, 28-годишна жена е приета по спешност в инфекциозно отделение на благоевградската болница, информира “Струма”.

Пациенти се настаняват и в болницата в Гоце Делчев и в столични клиники. От Здравната инспекция поясниха, че основна група от заболелите са деца, сред тях има и бебета под едногодишна възраст, които още не са имунизирани, тъй като първата ваксина се прави след навършване на 1 г. и 3 месеца.

Десет санкции са наложени от здравните експерти на лични лекари, директори на детски заведения и родители за пропуск на задължителната имунизация против морбили. Първият доказан случай, както вестник „Струма” писа, е на 3-годишно дете от Банско, само за месец и половина с вируса в Пиринско вече са заразени 80 души.

Епидемиологичното проучване продължава. Здравните специалисти са издирили 525 контактни лица, които са имали допир до заразени. Ваксинирани са 347 деца от Благоевградска област, сред тях са обхванати по-рано и деца, подлежащи на повторна имунизация на 12-годишна възраст. Първите симптоми на морбилна инфекция са подобни на оплаквания от остра вирусна инфекция с хрема, кашлица, зачервяване на очите, обща отпадналост, обривът се появява след седмица, първо зад ушите и главата, постепенно се разпространява по тялото. Консултация със специалист при подобни оплаквания е задължителна.

Ваксината против морбили е единственият начин за предпазване от заразяване, тя е задължителна и влиза в имунизационния календар. Продължават и проверките на здравните картони на всички деца при личните лекари и в училищните кабинети.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар