По-малко места в университетите наесен – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

74 000 нови места отварят тази есен висшите учебни заведения, а бакалавърските, за които се провежда кандидат-студентската кампания, са 48 000. Те са с 6% по-малко от предишни години, а приоритетните специалности си остават инженерно-техническите, аграрните, педагогическите и хуманитарните. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев, който взе участие днес в редовното заседание на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения, провел се в Аграрния университет в Пловдив, предаде БГНЕС.

37 са в момента ВУЗ-овете в страната, а броят на зрелостниците е 53 000.

Демографската криза започна да се усеща от няколко години все по-осезаемо. Един от проблемите на средното образование е пряко свързан с висшето, става дума за учителското съсловие, което след пет до 15 години съвсем ще оредее поради възрастов признак.

Вълчев каза, че от 4 години се наблюдава засилен интерес към педагогическите дисциплини за сметка на икономическите, спря се и на излизането на търсените специалности извън профилираните висши учебни заведения, което сее съмнения в качеството на обучение.

Той потвърди 15-процентното увеличение на заплатите на учителите от 1 септември тази година, каза още че от 2018 до 2010 година фондът за заплати в средното образование ще расте с по 330 млн. лв. на година. Проф. Любен Тотев, ректор на Висшия минно-геоложки институт и председател на Съвета на ректорите се спря на два неприятни инцидента напоследък- ареста за рекет на студенти на двама професори от Университета за хранителни технологии в Пловдив и съвсем пресния случай с вписването на оценки на студенти, неявили се на изпит, в УНСС. Той каза, че подобно поведение на академични кадри, което петни репутацията на университетите, е недопустимо и още на първото следващо заседание на Съвета на ректорите в края на септември тази тема ще се дискутира и ще се набележат мерки.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар