По-малко онлайн измами и източване на карти последния месец – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Измамите с източване на кредитни карти при пазаруване в платформи и сайтове за свободна търговия у нас са намалели в последния месец, съобщава БНР. В началото на годината за подобни престъпления сигналите във Вътрешното министерство достигаха до 70 на ден.

В последния месец в Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) се регистрират по един, максимум два опита за подобни измами дневно.

В същото време през месец март средно за ден сигналите за подобни престъпления са били около 15. Схемата има за цел източване на средства от банкови карти при пазаруване или продажба на стоки в платформи и сайтове за свободна търговия у нас.

Най-често това става чрез изпратен фалшив линк от страна на измамниците, в който жертвата въвежда данните от банковите си карти, след което те биват източвани.

Връзката с измамените става чрез чат приложения от номера на чужди мобилни оператори.

На няколко пъти от МВР предупредиха хората у нас да не предоставят банковите си данни в линкове в интернет, изпратени им от купувачи или продавачи на вещи в сайтове за свободна търговия на стоки.

Зад подобни посегателства често стоят престъпни групи и банди от чужбина. В социалните мрежи у нас пък има няколко създадени групи от хора, станали жертва на този вид престъпления.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар