Война

„По-мощна от „Град“: Какво е уникалното и как се модернизира ракетната система за залпов изстрел „Ураган“ (Видео)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на отбраната на Руската федерация публикува кадри от бойната работа на разчета на реактивната система за залпов стрелба (РСЗО) „Ураган” по време на специална военна операция (СВО), съобщаваRT.

Видеото показва поставянето на боеприпаси от направляващите комплекса, придвижването към огневата линия, развръщането на земята, отстъплението на екипажа за прикритие преди изстрелване, ракетен обстрел и унищожаване на обекти на Въоръжените сили на Украйна.

Както уточняват в Министерството на отбраната на Руската федерация, ударите по противника са нанесени от разчета на „Ураган“ на Централния военен окръг. Под огъня на РСЗО попаднаха позициите на украинската армия и полевият склад, където се намираха американските гаубици М777. Координатите на целта са получени от безпилотни летателни апарати.

Ловкост и сила

Това не е първият път, в който руското министерство на отбраната демонстрира кадри от бойното използване на „Ураган“. В Украйна този ракетен комплекс се използва за унищожаване на жива сила, бронирана техника, опорни пунктове, различни укрепления, включително дълбоки бетонни укрепления.

„Ураган“ е изработен в калибър 220 мм. Разчетът на комплекса е четирима души, масата е 20 тона, броят на водачите е 16 единици, масата на всяка ракета е 270 кг, далечината на поразяване на целта е от 10 до 35 км, максималната скорост по магистралата е 65 км/ч.

Ураган“ е създаден през 70-те години на миналия век и е получил голямо количество боеприпаси от мини и ракети. Залп от 16 снаряда е в състояние да покрие с огън площ от 42 хектара. Комплексът беше успешно използван по време на афганистанската кампания и след разпадането на СССР в антитерористичната операция в Чечня.

Най-близкият аналог на „Ураган“ е американската реактивна система за многократно изстрелване, създадена малко по-късно от съветския комплекс.

Ракетният комплекс е направена в калибър 230 мм и има 12 релси. Сега той,  както и други западни артилерийски системи, се доставя на Украйна от страните от НАТО.

Въпреки значителната си възраст, „Ураган“ е признат за високоефективно оръжие. Предимствата му включват висока маневреност, бързо разгръщане и възможност за поразяване на вражеската артилерия на безопасно разстояние.

„Ураганите“ все още са много популярно контрабатарейно оръжие. По правило обсегът на артилерийските оръдия само малко надвишава 20 км, докато „Ураган“-ите могат уверено да ударят 30 или повече километра “, обясни в интервю за RT Сергей Суворов, кандидат на военните науки.

Анализаторът също така обърна внимание на факта, че мощността на снарядите на „Ураган“ е достатъчна, за да унищожи почти всички видове цели в предната линия – тежка техника, различни инженерни съоръжения, укрепени командни пунктове, комуникационни центрове.

Нова стъпка

През последните години подобрени версии на „Ураган“  бяха доставени на руската армия. Най-новото оръжие, разработено от екипа на НПО Сплав (Тула), получи името Ураган-1М и се различава значително от своя предшественик.

На първо място, продуктът се характеризира с бикалиберност – има два модулни транспортни и изстрелващи контейнера или блокове (военните и индустриалците наричат тези устройства „пакети“). Те могат да поемат снаряди с калибър 220 и 300 mm. Така Ураган-1М получи възможността да използва РСЗО Смерч (в съвременната му модификация – Торнадо-С) с обсег от 120 км.

Според експерта Сергей Суворов руската армия се нуждае от масови доставки на Ураган-1М. Според него това оръжие е нова стъпка в повишаване както на огневата мощ на руската РСЗО, така и на безопасността на бойните екипажи.

„Със създаването на Ураган-1М руските конструктори успяха да намалят времето за презареждане. Първо, огневата мисия се изпълнява по-бързо, и второ, екипажът може бързо да напусне огневата линия, избягвайки ответен удар. „Ураган-1М“ е доказателство, че местните ракетни комплекси се модернизират доста интензивно. И, струва ми се, опитът на СВО ще ускори този процес “, заключи Суворов.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар