По нареждане на ГЕРБ: Столично училище си изхвърли книгите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Столично училище изхвърли огромно количество литература, за да освободи място за картини на свои възпитаници. Остарелите издания бяха натикани в контейнер на улицата, алармира ученичка от школото. Лично тя предложила книгите да бъдат дарени на някое читалище или да бъдат поне рециклирани, вместо да отидат за смет. Предложението било отхвърлено на мига. 

По думите ѝ доводът за решението да бъдат изхвърлени изданията бил железен – книгите на училищната библиотека не са били докосвани от младежите повече от 1 година, пише сайтът Glas.bg.

“Как може хора, работещи в такъв вид институция, хора които проявяват най-различни дарителски инициативи и какви ли не други неща, достойни за похвала, не могат да се сетят, че с толкова много книги не може да се направи нещо друго, освен да се изхвърлят?”, пита младата Димана в поста си по темата във фейсбук.

Коментарите под публикацията на младото момиче също не закъсняват. Повечето са обнадеждаващи и се обединяват около позицията, че извършеното е възмутително. Но има и такива, които било на шега или не, някак се надсмиват над ситуацията.

Момичето беше заклеймено като събирачка на лайкове от някои. Други пък с ирония призоваха да се сигнализира до пожарникарите, които да пристигнат на място и да ги спасят.

А ето и едно събитие, което много напомня за настоящата случка:

10 май, 1933 г. Националсоциалистите изгарят книги на редица германски писатели.

На площада пред операта в Берлин се събират 70 000 души. Студенти са докарали с камиони и колички над 20 000 книги. Сред тях има произведения на известни германски автори като Хайнрих Ман, Ерих-Мария Ремарк, Йоахим Рингелнац. В цяла Германия се разиграват сцени като тази в Берлин.

Варварски акт, който предшества Втората световна война.

Сега не сме във времена на война. Подобни актове обаче са част от ежедневието ни.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар