По-силен долар в очакване на новини

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По време на днешната търговия щатският долар леко се повишава спрямо еврото, японската йена и повечето световни валути в очакване на икономически новини в четвъртък.

По-късно ще бъдат публикуват данни за промените в производствените цени (т. нар. производствена инфлация), обемите на продажбите на дребно и безработицата през февруари в САЩ. Очакват се и предварителните данни за търговския баланс на Германия за миналия месец.

Доклад на Министерството на труда, публикуван по-рано тази седмица, показа, че ръстът на потребителските цени се е ускорил до 3.2% миналия месец, изненадвайки анализаторите, които очакваха инфлацията да остане на ниво от 3.1% колкото през януари.

В момента пазарите залагат, че Федералният резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) ще задържи промените в лихвените проценти на следващите си две заседание за опрееляне на паричната политика (март и май) и ще започне да намалява разходите по заеми през юни, пише Trading Economics.

Индексът DXY, изчисляван от борсата ICE, показващ стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, се повиши с 0.09%, а по-широкият индикатор WSJ Dollar, който проследява представянето на долара спрямо 16 валути, нарасна с 0.07%.

Еврото се понижи с 0.06% до 1.0942 долара спрямо 1.0948 долара в края на предишната сесия. Европейската централна банка определи вчера следобед референтен курс на еврото от 1.0939 долара.

Обменният курс на долара нараства с 0.09% до 147.89 йени спрямо 147.76 йени при затваряне на търговията в сряда, тъй като гуверньорът на Японската централна банка Казуо Уеда предложи малко по-мрачна оценка на икономиката преди среща на централната банка следващата седмица. Уеда каза пред парламента, че “икономиката на Япония се възстановява умерено, въпреки че в някои данни се наблюдава слабост.” Той добави, че има различни начини да се повишат разходите за краткосрочни заеми, ако централната банка реши да прекрати отрицателните лихвени проценти, но предложи малко аргументи по въпроса. Данните, публикувани по-рано тази седмица, показаха, че икономиката на страната се е върнала към растеж през четвъртото тримесечие на 2023 г., предотвратявайки техническа рецесия.

Цената на единната европейска валута спрямо японската национална валута беше 161.81 йени в сравнение със 161.77 йени в края на предишния търговски ден.

Британската лира се повиши с 0.04% до 1.2802 долара в сравнение с 1.2797 долара при затварянето на предишната търговия, но въпреки това остава под седеммесечния си връх от 1.2890 долара, достигнат на 8 март, тъй като данните за БВП на Обединеното кралство отговарят на очакванията. Последните данни от статистическата служба ONS разкриха, че британският БВП се е увеличил с 0,2% на месечна база през януари, подкрепен от възстановяването на търговията на дребно и жилищното строителство, след спад от 0.1% през декември. Търговците очакват централната банка на Англия да направи първото си намаление на лихвите през август, докато Европейската централна банка и Федералния резерв още през юни.

Обменният курс на еврото беше 0.8552 паунда спрямо 0.8555 паунда предния ден.

При силен долар стоковите валути спадат. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими от търговията на двете страни с Китай, отстъпват съответно с 0.05% до 0.6617 щатски долара за един “австралиец” и с 0.09% до 0.6161 американски долара за едно “киви”. По-конкретно австралийският долар остава под натиск от по-слабите от очакваното данни за ръста на БВП през четвъртото тримесечие, подкрепяйки очакванията, че Резервната банка на Австралия (RBA) може да започне да намалява лихвите тази година. В момента пазарите оценяват почти 90% шанс RBA да започне да намалява основната лихва през август до общо 45 базисни пункта тази година. RBA, обаче повтори прогнозата си за 75 базисни пункта общо намаления на лихвените проценти тази година след слабите данни за БВП.

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола – канадският долар и норвежката крона спаднаха еднакво – с 0.04% до съответно 1.3475 канадски долара за един американски и до 10.4841 крони за един щатски долар. Фючърсите на търтувания преимно в Европа суров петрол Brent на стоковата борса в Лондон (ICE Futures) поскъпнаха с 0.15% до 84.16 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) нарасна с 0.14% до 79.83 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) преди да стартира реалната търговия за деня.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 09:45 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар