Промяната

По-скъп билет в София иска кабинетът в нагли писма на А.Василев и Лена до Общината

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

София, която дава 41% от парите в хазната, не просто няма да получи задължителните компенсации за нарасналите в пъти цени на тока и газа, но правителството в нагли писма от Министерския съвет на Лена Бориславова и от финансовото министерство на началничката на кабинета на Асен Василев нагло заявява, че Общината трябва да вдигне цените на билетите за градския транспорт и другите услуги – здравни, социални, учебни и да направи масови съкращения на персонал в тези сфери.

„Получихме едно писмо от началника на кабинета на премиера Лена Бориславова, която ни казва, че пари ще се получат срещу оптимизации и реформа. Тя ни препраща и писмо от началника на кабинета на финансовия министър Жана Тотева, която ни казва да повишим цената на билета“, каза пред БНТ председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ).

Тоест, правителството настоява да бъдат ударени всичките милион и половина софиянци, които използват градския транспорт, само че не предвижда и за тях компенсации, каквито бяха дадени в другите страни от ЕС. Според писмото на Лена Б. не скокът на горивата, а друго било проблем на градския транспорт. Само напомняме, че премиерът е от Пловдив, а вицепремиерът Василев – от Хасково.

„Столичната община прекратява диалога си с правителството“, това заяви пред БНТ председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев. „Не това е нивото, на което трябва да се говори между кабинета и общината“, заяви той и призова при актуализацията на бюджета да се предвидят допълнителни пари за София, защото градският транспорт има загуби от 143 млн. лв., които няма как да се покрият.

„Столичният общински съвет няма как да приеме увеличение на билета за градски транспорт, защото не там е решението на финансовите проблеми”, допълни Георгиев и припомни, че големият проблем на транспорта в София е поскъпването на тока, газа и горивата от 230% до 330%.

Напомняме, че след 4 тайни срещи на вицето Василев с Лукойл цените на дизела и бензина скачат с по 10 стотинки на седмица при падащи котировки на нефта, че при включване от този кабинет като посредник бившата фирма на новия шеф на Булгаргаз за купуването на руско синьо гориво цената стана 31% по-висока само за май, а на американския е още 11,5% отгоре, накъдето е трендът и при тока.

Председателят на СОС преди дни сподели за диалога си на срещата на Националното сдружение на общините с премиера, в който лично Кирил Петков каза да се махнат линии на градския транспорт, „нали вече имате метро” и да се хвърлят на улицата хиляди хора насред тежката инфлационна криза:..„Време е да съкратите персонал и да премахнете автобусни линии”.

Напомняме, че самото правителство, въпреки клетвите си, НЕ прави съкращения по високите етажи на държавната администрация, дори на 10-те процента незаети бройки и 11-те процента чиновници – пенсионери, на които плащаме заплати и осигуровки върху огромни възнаграждения, все едно работят или не работят. Даже се откриха нови ненужни министерства и се учредяват безсмислени структури, където се назначават още и още чантаджии.

Напомняме, че на заседание на Бюджетната комисия в парламента още през март управляващата партия, че при актуализацията на бюджета юни месец ще се намерят пари за София. Преди това самият Петков беше уверил в това кмета Фандъкова на съобщена и от двамата среща в кабинета му, на която от негова страна присъстваше и Лена Бориславова.

„Ние конкретните оптимизации ги правим всеки месец. Над 70% са разписанията, които са променени в София на база на новата интелигентна система, която имаме и GPS устройствата в автобусите“, поясни Георгиев.

Пламен Валентинов

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар