По-строги правила срещу пране на пари и финансиране на терориъзм в ЕС – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По време на пленарното заседание на Европейския парламент днес бе проведен дебат относно приемането на Петата директива за борба срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Емил Радев от ЕНП-ГЕРБ, в качеството му на докладчик от страна на групата на ЕНП по досието, заяви, че директивата осъвременява европейското законодателство в крак с нови технологични развития, които позволяват на престъпници и терористи да финансират своите дейности.

Той постави акцент върху две основни промени, които ще доведат до по-ефективна борба срещу финансирането на тероризма. На първо място, за първи път виртуалните валути ще бъдат обхванати от европейско законодателство за борба срещу изпирането на пари, подчерта евродепутатът. “Така вече обменните платформи между виртуални и фиатни валути, както и портфейлите за виртуални валути, ще трябва да бъдат регистрирани, както и да извършват проверки на клиентите, премахвайки анонимността, досега асоциирана с тях.”, обясни той. Според Радев, въвеждането на определение на виртуални валути също осъвременява европейското законодателство.

Емил Радев приветства още намаляването прага за идентифициране на държателите на предплатени карти от 250 на 150 евро, което според него е станало особено наложително, имайки предвид използването на този вид карти за наемане на колата, с която са избягали извършителите на атентатите в Париж.

Българският евродепутат не пропусна да отбележи и ефекта на директивата върху бизнеса чрез увеличената прозрачност за действителните собственици на фирми и доверителни фондове. Той поясни, че целта на това изменение да се предотвратят практики за укриване на данъци.

Емил Радев заяви в заключение, че постигнатото споразумение е важно не само защото ще подпомогне работата на съответните служби в разследването на изпиране на пари и финансирането на тероризма, но и защото доказва на престъпниците неуморните усилия на Европейския съюз и държавите-членки за намаляване на нелегалните парични потоци. Затова той призова за бързо привеждане на директивата в националните законодателства.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар