По тъмна доба ЦИК се ската за обиколките на Борисов с джипа

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Централната избирателна комисия е заседавала по тъмна доба снощи и е оставила без решение жалбата на БСП срещу премиера Бойко Борисов и предизборната му агитация с правителствения джип.

“Снощи жалбата на БСП срещу Борисов се гледа в 23:00 ч. с една единствена цел – да няма публичност на това, което има да се случи. А се случва следното: представителите на ДПС, Демократична България и НФСБ напускат умишлено. На заседанието остават 16 души. Шестимата от БСП гласуват “за” санкции срещу Борисов. Останалите 10 – “против”. Това разказа на страницата си във Фейсбук Вяра Емилова, секретар на левицата.

“Въпросът е искат ли ДПС, НФСБ и Демократична България санкции срещу премиера за нарушенията на Изборния кодекс или не? С техните гласове Борисов щеше да бъде санкциониран. Но ДПС, НФСБ и Демократична България явно го пазят и спасяват въпреки арогантните му изяви от джипката, които и тях поставят в неравностойно положение в тази кампания”, написа още тя. И попита докога ЦИК ще си затваря очите за грубите нарушения на Борисов. Според Емилова “тази арогантност у Борисов има своето обяснение, като тя се дължи на чувството му за недосегаемост и безнаказаност”.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева потвърди пред “Сега” за заседанието, но не можа да си спомни какво точно се е случило на него и как са гласували членовете на комисията.

По-късно от Демократична България обявиха, че техният представител в комисията Ивайло Ивков всъщност не е номиниран от дясното обединение, а от разпадналия се Реформаторски блок. “ЦИК е независим орган, не търсим сметка на Ивков как гласува и пр.”, коментира пред “Сега” Христо Иванов, съпредседател на ДБ, като допълни, че няма представа какво точно се е случило на заседанието снощи. Иванов посочи, че лично той “не би се оттеглил от подобно гласуване”.

Самият Ивков пък е юрист и син на бившия футболист Кирил Ивков.

ДПС има двама представители в ЦИК. Това са Ерхан Юксел Чаушев и Севинч Османова Солакова. Тя обаче отказа коментар пред “Сега” за гласуването, като препрати към говорител на комисията.

В понеделник БСП сезира ЦИК, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Брюксел за “безпардонната агитация на министър-председателя и министрите му, които водят предизборната си кампания с държавен ресурс и с нашите пари, в нарушение на Закона за държавния  бюджет”. Според социалистите по този начин Борисов и министрите му “поставят в неравностойно положение всички останали партии и техните кандидати в кампанията за 45-тия парламент”.

“Това, което прави Борисов, е против морала и против начина на правене на политика. Би трябвало не просто да го констатираме, а гневно да го заявяваме и да гарантираме, че ще се промени”, коментира по-късно пред Би Ти Ви и лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ именно упражняването на властта трябва да се промени коренно.

Още в първия ден на предизборната кампания миналия петък премиерът Борисов направи обичайната си обиколка из страната с правителствения джип. Както обикновено той изтъкна напредъка (според него) на страната при управлението му, както и шумно направи щедри обещания.

Преди 2 години по време на кампанията за местния вот БСП също сезира ЦИК за действията на Борисов, но комисарите не го санкционираха. Тогава го заплашваше глоба от 15 000 лв.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар