ПП: Най-неотложни са енергийните помощи, тепърва почва битката с Covid

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-неотложната грижа на „Продължаваме промяната“ е да се измисли как българинът да не прекара зимата на студено и как държавата да му помогне. Това заяви Даниел Лорер от спечелилата изборите партия пред БНР в неделя. Неговото име се спрягаше първо за външен министър, но в последните дни все по-упоритиса информациите, че може да поеме икономическото министерство.

Продължаването на енергийните помощи за бизнеса и бита, пострадали тежко от високите цени на природния газ и на електроенергията, е сред основните приоритети в честта енергетика, които ще бъдат записани в коалиционното споразумение. Служебното правителство предвиди 450 млн. лв. компенсации за бизнеса, но само за сметките им за ток за октомври и ноември. От 1 януари се очаква поскъпване на тока и парното за бита, което вече налага да се предвидят компенсации и за домакинствата. Досега само най-бедните, които не са успели да се класират за енергийните помощи от 535 лв. за отоплителния сезон, е предвидено от 9 декември са получат еднократни 300 лв.

Лорер, както и останалите представители на ПП, акцентира върху битката с корупцията и заяви, че партията „навива ръкави и скача в битката с корупцията с ясното съзнание, че няма да е лесна“.

Той обаче се спря и на съществения проблем с управлението на здравната криза, породена от коронавируса, която при това може да се усложни с новия вариант Омикрон.

„Здравната битка започва тепърва, българското общество беше оставено да умира. Изгубихме над 20 хиляди наши съграждани с Covid епидемията, а това можеше да бъде избегнато. Можеше и ползата от ваксините да бъде обясненd по-добре. Броят на жертвите у нас е от мащабите на световна война“, коментира той.

„Ще действаме с обяснителни мерки, обществото ни не е готово за задължителни мерки… В резултат на общо лошо здраве, на лоша болнична грижа и на един опасен вирус нашата смъртност е втора в света. Това е катастрофа за България. Министърът на здравеопазването трябва да е силен човек, да има емпатия. В тази посока имаме добри идеи“, заяви още Лорер.

„В макроикономически план България е стабилна, няма проблем да се взима дългове. Ние сме по-богати отколкото си мислим, ако спрем кражбите и очевидното отклоняване на средства, нашият бюджет всъщност е много добър. Много от тези кражби са направени изцяло законно – това е много тъжно. Затова е важно КПКОНПИ да има нов състав“, смята представителят на „Продължаваме промяната“.

Българските регулатори като цяло не функционират добре, те не контролират дейностите в държавата, и КЕВР е само един от тези примери. Поради изтеклите мандати на ръководството на комисията те ще бъдат сменени, и регулаторът ще заработи в полза на гражданите, посочи Лорер.

По думите му всички коалиционни партньори са заявили ясно желание да участват в управлението, всеки един от тях има определени теми, за които работят от години, и затова ни се струва редно те да управляват тези части от портфолиото на МС.

Коалиционното споразумение е мащабно, документите са готови, в момента изглаждаме стилистични детайли, каза и той, след като съпредседателят на партията Кирил Петков по-рано през деня обяви, че още днес то щ ебъде изпратено на потенциалните партньори във властта.

Служебното правителство вече премина стереотипа за правителство, то излезе в по-широка функция за разкриване на корупция, но и за предлагане на бюджет – това е отговорен акт и са длъжни да подготвят страната за следващия период, допълни Лорер.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар