Правителството в Гърция се разпадна. А нашето кога?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гръцкият министър на отбраната и лидер на партията “Независими гърци” Панос Каменос, коалиционен партньор в кабинета на Алексис Ципрас, напуска правителството. Това стана след среща между Каменос и премиера Алексис Ципрас тази сутрин в Атина.

Причината за решението на Каменос е несъгласието му с подписания миналата година Договор от Преспа, с който се урежда продължаващия вече три десетилетия спор за името на Македония.

След като излезе от срещата си с Ципрас, Каменос заяви пред събралите се журналисти, че основната цел на коалиционното правителство, а именно – приключването на ерата на спасителните програми, е изпълнена, цитира „Грийк рипортър“.

„Срещнах се с премиера. Проведохме доста дълъг разговор. Сътрудничеството ни продължи цели четири години в коалиционното правителство на националното обединение… две партии с различни платформи успяха да се обединят и извадиха Гърция от спасителните програми. Първата цел е постигната“, заяви Каменос преди да напусне премиерската резиденция.

„Спорът с Македония, по време на който бяха убити хиляди, не ми позволява да не жертвам мястото си в правителството“, добави той, като заяви, че подробности ще даде на специална пресконференция по-късно днес.

„Благодарих на премиера за нашето сътрудничество и му обясних, че заради този национален проблем това сътрудничество не може да продължи. „Независими гърци“ се оттеглят от кабинета“, подчерта Каменос. Като символичен жест преди срещата си с премиера Каменос посети сутрешната литургия в Атинската митрополия, където получи Свето Причастие.

Каменос заяви пред журналисти, че “Независими гърци” напускат кабинета, а той лично подава оставка като министър на отбраната на страната.

По думите на Каменос срещата с Ципрас е била дълга и в хода на дискусията двамата обсъдили обстоятелствата около оставката и излизането на “Независими гърци” от управлението.

Партията на Панос има само 7 депутати, но те са ключови за вота в гръцкия парламент. Ако тези народни представители не подкрепят споразумението от Преспа, това няма задължително да означава неуспех на договора, уреждащ 27-годишния спор за името на бившата югославска република.

Според изявления на премиера Ципрас той ще събере необходимите 151 гласа за ратификация на договора, като ще получи подкрепа от независими депутати.

Почти е сигурно, че ако нещо извънредно не се случи, договорът ще мине с мнозинство в парламента в Гърция, коментира вчера кореспондентът на БНР в южната ни съседка Катя Пеева.

Опозицията в Гърция отдавна е в контра режим по въпроса с името на Македония. Те се уповават на социология, според която близо 70% от гърците са против името Северна Македония.

След излизането на “Независими гърци” от управлението на Гърция, кабинетът на Ципрас ще бъде принуден да управлява като правителство на малцинството. Управляващите обаче ще могат да прокарват закони, защото “Независими гърци” на Панос принципно подкрепя правителството, като изключим Преспанското споразумение.

Възможно е и Ципрас да поиска вот на доверие, но това е рисков ход, защото не може да се предвиди дали той ще получи необходимата подкрепа. Премиерът лично даде такава заявка скоро.

Във всички следващите месеци ще бъдат много трудни и правителството на южната ни съседка няма да функционира в нормален ритъм.

Източник БГНЕС, Нюз.бг

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар