Правителството на Бойко Борисов няма стратегия за овладяване на епидемията от COVID-19

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството на Бойко Борисов няма стратегия за овладяване на епидемията от COVID-19, не разполага с капацитет за справяне с кризата в системата на здравеопазването и затова незабавно трябва да подаде оставка.

Управляващите пропиляха ценно време, необходимо за създаване на адекватна организация на лечебните заведения и за подкрепа на медицинските специалисти, както и на чувствителни социални групи. Поставиха и продължават да поставят в риск живота и здравето българските граждани.

С планираното ново затваряне на държавата само ще бъде увеличена тежестта на кризата върху обществото. Тези закъснели действия няма да решат проблемите с разпространението на болестта.

Следващите рекорди по заболеваемост и смъртност ще бъдат отложени с няколко седмици, но не и предотвратени.

От началото на епидемията от COVID-19 до този момент, управляващите нямат идея как да осъществят ефективното карантиниране на вече заразените, как да създадат система за проследяване на тяхното здравословно състояние и за оказване на навременна и ефикасна помощ на заболелите.

Затварянето на бизнеси сега, без готовност за адекватни компенсации за засегнатите фирми и служители, ще нанесе трайни поражения върху благосъстоянието на огромен брой домакинства.

Правителството на ГЕРБ с лекота ще жертва активните граждани, работещите хора, защото не предприе навреме наложителните кризисни мерки: масово и безплатно тестване за установяване заразените; увеличаване на ресурса и капацитета на РЗИ за изолиране и ефективно проследяване на заболелите и контактните им лица; безусловно обезпечаване с предпазни средства и стимулиране на лекари, сестри и санитари, работещи с инфектирани с коронавирус пациенти; обособяване на болници за приемане само с COVID-19, без да се застрашава живота и здравето на останалите болни в многопрофилните лечебни заведения.

Не може да се разчита, че Бойко Борисов и ГЕРБ ще организират адекватно здравеопазването, социалната помощ, помощта за бизнеса сега. Многократно са доказали, че нямат намерения, а и способности да управляват държавата в интерес на хората – нито по време на криза, нито в период на растеж. За сметка на това имат изявени умения да организират схеми за злоупотреби с властта и за лично облагодетелстване.

На това трябва да бъде сложен край с незабавна оставка на правителството и разпускане на парламента. Мерките за справяне с епидемията са ясни и могат да бъдат изпълнени със сигурен и категоричен резултат, стига в управлението да бъдат поставени компетентни хора, с воля и решимост за тяхното налагане и следване.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар