Правителството на САЩ ще разследва Nvidia, Microsoft и OpenAI

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американското правителство ще започне разследване, за да определи дали OpenAI, Nvidia и Microsoft са виновни за нелоялни търговски практики, съобщи “Ню Йорк Таймс” (New York Times), цитиран от Франс прес и БТА.

Според всекидневника Министерството на правосъдието ще се фокусира върху Nvidia, а Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ ще разследва OpenAI и Microsoft .

От пускането на интерфейса ChatGPT през ноември 2022 г. започна бясна надпревара за надмощие за т. нар. генеративен изкуствен интелект (AI).

Развитието на тази технология изисква колосални инвестиции, главно в сървъри и процесори за обучение на софтуер, наречен езикови модели, който може да отговори на заявки на зададен език.

Малко са технологичните гиганти, имащи капацитет да отделят сумите, необходими за да станат легитимен играч в генеративния изкуствен интелект.

OpenAI е много добре позициониран, защото беше първият, който предложи своя ChatGPT интерфейс.

Microsoft също напредна благодарение на партньорството си с OpenAI, като внедри тази технология в потребителски продукти и услуги, което й позволи да започне да възвръща своите инвестиции.

Nvidia заема централна позиция в производството на полупроводници. Неговите чипове, наречени графични процесори (GPU), са най-търсените за разработване на генеративен изкуствен интелект.

В началото на януари Федералната търговска комисия обяви, че е започнала разследване на колосалните инвестиции на Microsoft, Google и Amazon в основните стартиращи фирми за генеративен изкуствен интелект OpenAI и Anthropic.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар