Правителството оставя най-засегнатите сектори извън помощта за запазване на служители заради пандемиятаПравителството оставя най-засегнатите сектори извън помощта за запазване на служители заради пандемията

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството оставя един от най-засегнатите сектори извън помощта за запазване на служители заради пандемията и въведеното извънредно положение.

Проектът на постановление, внесен в МС, очертава тесен кръг от икономическите дейности на предприятията, които позволяват достъп до тази помощ, се казва в декларация на Българското конгресно бюро. Асоциацията включва над 35 малки и средни компании от събитийния и конгресен туризъм, занимаващи се с панаирно строителство, конгресни услуги , организиране и изпълнение на събития, наем на оборудване и доставка на услуги за търговски изложения и мероприятия и др.

 

Въпреки проведените редица разговори и срещи с Министерството на труда и социалната политика, Министерството на туризма и писмени предложения и експертни становища до други представители на правителството, браншът беше изключен от схемата за подпомагане на бизнеси, директно пострадали от кризата. Събитията и изложенията са един от най-засегнатите, с оглед забраната за провеждане на публични мероприятия и рестрикциите, наложени на обществото.

 

С разпространението на COVID 19 и въвеждането на извънредно положение в страната на 13.03.2020 на практика затвори на 100% целия бранш за организиране и провеждане на събития и изложения без предупреждение. Над 3000 наети човека и техните семейства остават изцяло на издръжка на работодателите в сферата, без те практически да имаме приходи от дейността си. Фирмите посрещат откази и пренасрочване на 100% от събитията, планирани до 30.06.2020. Част от събитията се пренасрочват за 2021, което прави 2020 нулева година. Силно обезпокоително е и, че има международни събития, които са пренасрочени от средата на месец септември 2020 за януари 2021, т.е. при клиентите има голяма несигурност включително към есента. В тази ситуация се стремим да запазим обучения персонал, но това става все по-невъзможно без разбиране и подкрепа от страна на държавата с изключване на специфичните за събитийната индустрия кодове на икономическа дейност от проекта на постановление, внесен в МС. Правителството, въпреки публичните си обещания, отказва да ни помогне да задържим служителите си и да се погрижим за тях, заявяват от Българското конгресно бюро.

 

Голяма част от нашите служители имат специфични способности и квалификации и в повечето случаите са били обучени от нас. Изпращането им на борсата за безработни ще означава загуба на най-ценния ни ресурс и нанасяне на огромни щети на целия сектор, се казва в становището. Българското правителство трябва да привежда в действие обещанията, които дава публично, когато става въпрос за спасяването на българската икономика, заявяват от Бюрото за конгресен туризъм и изложения.

 

На 20-ти март 2020, UFI (www.ufi.org)  – международната асоциация за изложбена индустрия, актуализира своя глобален анализ на ескалиращото икономическо въздействие, което Covid-19 оказва върху събитията и изложенията. „Договори, на стойност най-малко от 134 милиарда евро в световен мащаб не са сключени, тъй като събитията не са се състояли по план през второто тримесечие на 2020 г. “, е заглавието н актуализирания доклад. Гръбнакът на изложбената индустрия са много микро и малки предприятия и липсата на бизнес ги излага на непосредствен риск от фалит, се отбелязва още.

 

„Призоваваме всяко правителство да осигури бъдещето на нашия сектор чрез неизбежни програми за субсидиране и кредитиране. Техните инвестиции сега ще се изплатят изключително добре. Ще изградим и експлоатираме пазарите и местата за срещи за всички сектори и индустрии, които ще се срещнат и правят бизнес след пандемията – нашата индустрия осигурява най-бързият от всички бързи пътища до всяко икономическо възстановяване “, казва Кай Хаттендорф, управляващ директор на UFI.

 

 

Българско Конгресно Бюро

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар