Правителството си тръгва като ядосан съпруг, оставяйки каша след каша, а Асен Василев излязъл в отпуск до петък

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият заместник-министър на финансите и член на Националния съвет на БСП Георги Кадиев не спести критиките си по правителството в оставка на Кирил Петков и Асен Василев, които изживява последните си дни, начело на държавата

„Правителството си тръгва по най-неприятния начин, като ядосан съпруг. Оставя каша след каша и минира дейността на следващото правителство. Само за днес мога да посоча две огромни каши:

1. Липсата ни на позиция по намаляване на консумацията на газ с 15%. 1/3 от газа в България ползва Топлофикация-София, 1/3 е Лукойл и 1/3 фирмите. Кое ще намалим? Ако намалим Топлофикация-София, хората минават на бойлери и моментално въвеждаме режим на тока, квартал по квартал, иначе няма да издържи мрежата.Ако намалим Лукойл, внос на горива и съответно по-скъпи и още инфлация. Ако намалим на фирмите, половината не могат (например стъкларските и керамичните заводи), другата половина са торовите заводи, а торове и без друго няма заради ембаргото на Русия и Беларус, плюс Стомана-Перник, които са непрекъсваем цикъл. И остават някакви дребни фирми, дето нищо не можеш да спестиш.


2. Министерство на енергетиката е поискало от МФ 2 млрд.лв., с които да покрие планираните до края на годината субсидии за ел.енергия на бизнеса от 5.4 млрд.лв. От тях 3.4 млрд.лв. ще извадят от печалбите на държавните енергийни предпирятия, 1.2 млрд.лв. дадоха „назаем“ на МФ за жито, те не ги ползваха, но не им ги и върнаха, и още 800 млн.лв. не достигат и МФ трябва да извади от бюджета.

Асен Василев излязъл в отпуск до петък и ще дойде само да си вземе шлифера и да сдаде на следващия, който ще се ориентира 1-2 месеца, докато навлезе, през това време гарантирам, че бизнесът ще излезе на протести, защото никой не може да издържи на сегашните цени без субсидия, а те още ще растат.

Това са само 2 примера, които аз като външен човек виждам. Убеден съм, че такива са десетки и във всяко министерство. Светът стана изключително сложно място и без нашите глупости. Пожелавам си служебното правителство е по-кадърно от сегашното“, написа Кадиев в личния си Фейсбук.

Той засегна и още една тема – опитите на управляващите в оставка да доставят газ от бившите съветски републики.

Припомняме, че премиерът в оставка Кирил Петков вече бе в Азербайджан, а според незаконно избрания шеф на КЕВР Станислав Тодоров на правителствено ниво „се търси газ – от Щатите до Туркменистан“.

„Енергийният ни министър в Туркменистан да търси газ. Преди това в Азербайджан.
Не мога да разбера тази страст да „диверсифицираме“, като купуваме газ от бивши съветски републики.

Бащата на сегашния президент на Азербайджан Илхам Алиев беше 10 години шеф на КГБ там, 20 години член на Политбюро на КПСС и 10 години президент на Азербайджан. Илхам Алиев пък е 20 години президент, а през 2017 направи жена си… вицепрезидент. Семейството управлява Азербайджан от 60 години. Истинска демокрация. Отделно, Азербайджан има само едно газово находище и 20% от него е собственост на руската Лукойл. Ама ние ще купуваме от другите 80%, сигурен съм.

Президент на Туркменистан от 2007 до 19 март 2022 беше Курбангули Бердимухамедов. По неофициална информация, извънбрачен син на предния президент Сапармурат Ниязов, който управлява 1985-2006. От 19 март 2022 насам президент е Сердар Бердимухамедов, син на Курбангули Бердимухамедов. Сердар е на 40 години и има 4 сина… Истинска демокрация.
Путин може да спре този газ с едно щракване на пръстите. Мислите ли, че е такъв левак да изтърве контрола там? Аз не мисля.

Както приятел-банкер коментира „да купуваш газ от бившите републики е все едно да искаш кредит от мен, да не ти дам, ти да вземеш кредит от едногодишната ми дъщеря, дето й бърша дупето всяка вечер и да го наречеш диверсификация“.

Толкова за газовата ни политика“, посочи Кадиев.

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар