Правната комисия в Народното събрание прие промените в НПК – Властта – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правната комисия в парламента гласува на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), предаде БТА. До това се стигна след ветото на президента Румен Радев.

Депутатите записаха, че Съдийската и Прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет, при изпълнение на функциите им на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет, са юридически лица. Те ще бъдат представлявани от един от изборните им членове. Това ще става с решение на съответния съвет.

Съдийската или прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет заместват пленума на досегашния Висш съдебен съвет (ВСС) във всички права и задължения по сключените договори, гласуваха още депутатите.

Миналата седмица в пленарната зала депутатите уважиха ветото на президента Румен Радев върху промените в НПК. За повторното приемане на измененията гласува един депутат “за”, 51 бяха “против”, 134 – “въздържал се”. На 1 февруари депутатите гласуваха на второ четене промени в НПК, с които до избирането на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, създадени с измененията в Конституцията, ще продължи да работи сега действащият ВСС и Пленум. 

Според приетите тогава текстове до избирането на ВСС и Висш прокурорски съвет, настоящият ВСС ще продължава да упражнява правомощията си съгласно действащото законодателство при спазване на ограниченията, предвидени в разпоредбите от Закона за изменение и допълнение, чрез Пленум, Съдийска и Прокурорска колегия. Текстовете предвиждаха още главният прокурор и заместниците му да запазят правомощията си, които бяха отнети с конституционните промени.

Друг текст касае постоянното задържане на обвиняеми в ареста. Последно приетата наредба предвижда, че при разглеждането на мярката за неотклонение “задържане под стража” в досъдебното производство на обвиняемия и неговата защита ще се предоставят само доказателствата, въз основа на които се определя мярката за неотклонение “задържане под стража”.

Предложенията на депутатите, които отиват в пленарната зала, са в посока на това обвиняемият и защитата му да се запознават с всички събрани доказателства.

Президентът наложи вето върху промените на 12 февруари. Според него широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията бе практически отменена за неопределен период от време с приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на НПК. Държавният глава смята, че това е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар