Правосъдие ли? Осъдиха доктор от Видин на една година условно за причинена смърт на новородено

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Гинеколог от Видин е осъден на година условно за смърт на новородено момченце. Делото се гледа в монтанския окръжен съд. Съдиите признаха д-р В. Еремиев за виновен за немарливо изпълнение на медицинската професия и причинена смърт на бебето на А.М.Ц. Трагедията се е случила на 27 януари 2017 година във видинската болница „Света Петка”. Д-р Еремиев е допуснал грешки при водене на раждането.
Той не е провел необходимите прегледи за изясняване на акушерския статус на родилката, тоновете на плода не били проследявани в динамика с монитор, каквато е рутинната практика, а били слушани еднократно. Освен това той бил длъжен, при патологично раждане или необходимост от секцио цезареа, да се консултира с началник АГО или негов заместник, което също не било направено.
Когато сърдечни тонове на бебето започнали да падат до 90-100 удара в минута докторът не предприел изваждане на плода с форцепс, разпоредил включване на родилката на система с „Окситоцин 10Е“ и продължил раждането чрез „прийома на Кристелер“.
По този начин той отнел шансовете на родилката да роди жив, макар и асфиктичен плод. Около 23:15 часа жената родила мъртво момченце с тегло 3100 грама и ръст от 51 сантиметра. Въпреки реанимацията на бебето, то не се върнало към живот. По време на делото стана ясно, че при раждането са настъпили усложнения, свързани с пролапс /изпадане/ на пъпна връв и настъпила задушаване на плода, довели до неговата смърт.
След като изслуша показанията на свидетели, експертизите на вещи лица и обясненията на подсъдимия съдът реши, че д-р Еремиев е нарушил медицинския стандарт като не е организирал и не е предприел своевременно раждане с форцепс и го осъди на една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.
Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Софийски апелативен съд в 15 дневен срок.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар