“Правосъдие” по ГЕРБ: Пиеш, Убиваш Полицай с колата си и накрая съдът те осъжда на 2.4 години затвор!

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пловдивският окръжен съд осъди на 2 години и 4 месеца 40-годишната Катя Лерца, която блъсна и уби на място 36-годишния полицай Делян Палазов.

Пловдивчанката трябва да излежи наказанието си при първоначален общ режим. Освен това магистратите решиха, че подсъдимата няма право да шофира за срок от 4 години.

На 13 май м.г. 40-годишната жена блъсна и уби на място 36-годишния пътен полицай Делян Палазов, докато охраняваше провеждащия се “Народен събор”, организиран от община Пловдив и кметството на район „Тракия“. Палазов дал знак да спре лек автомобил, но движилият се зад него с висока скорост джип “Киа”, управляван от Лерца, направил рязка маневра и го блъснал. Полицаят загина на място.

По закон за това престъпление предвиденото наказание е от 2 до 6 години затвор. При съкратен процес, какъвто поиска подсъдимата, обаче присъдата се намалява с една трета.

В последната си дума пред съда Катя Лерца отново повтори, че признава фактическата обстановка в обвинителния акт, но не и вината си. Съдията обясни, че законът и дава такова право и прие изявлението.

Прокуратурата поиска ефективно наказание, което тя да изтърпи при първоначален общ режим, както и отнемане на шофьорската книжка, в установен от присъдата срок. Изтъкнато бе, че за десет години шофьорски стаж, Катя Лерца има 6 наказания за нарушения на правилника за движение.

Прокурор Стефани Черешарова припомни, че дори след причинената от нея трагедия, подсъдимата е заловена отново да шофира джипа си, въпреки издадената и забрана за това и отнетата книжка, съобщи БНР.

Защитникът на пловдивчанката – адвокат Марин Марковски пък настоя за условна присъда. Той изтъкна, че Катя Лерца е самотна майка, която отглежда две деца, едното от които е малолетно и допълнително трябва да се грижи за собствената си тежко болна майка. Освен това адвокатът заяви, че голяма вина за станалото има и загиналият полицай, който, според Марин Марковски, е допуснал грубо нарушение на правилата и инструкциите в закона за МВР, като е се е движел по пътното платно, докато е регулирал движението.

Прокуратурата репликира, че Катя Лерца е шофирала с 99 километра в час, двойно повече от допустимата в градски условия скорост и без необходимата дистанция от колата пред нея. Експертизата е показала, че ако тя бе карала поне със 70 километра в час, катастрофата е могла да бъде избегната.

Адвокатът на семейството на прегазения полицай поиска 4,5 години затвор за Катя Лерца, предаде Plovdiv24.bg. Бащата на Делян Палазов почти през сълзи поиска много повече, а трепереща, вдовицата Делка промълви: “Той бе прекрасен съпруг, баща за пример, липсва ми много и се надявам жената, която ми причини тази мъка, да си плати”.

Решението на окръжните магистрати не е окончателно и подлежи на обжалване и протест.

източник: dnes.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар