Правосъдният министър: Готов съм да поискам оставката на Гешев (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служебният правосъден министър Иван Дерменджиев е готов да поиска отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор. Той заяви, че отдавна е в ценностен конфликт с обвинител номер едно, а това е започнало още от избора на Гешев. Според Демерджиев, той е бил назначен, а не избран. Правосъдният министър изрази тази позиция, докато гостуваше във „Властта говори! Открито!“ на правителствената страница във фейсбук.

Демерджиев каза, че има редица поводи, заради които да иска отстраняването на Гешев.

Правосъдният министър заяви, че изчаква решението на Конституционния съд в тази посока, което да даде отговор има ли право правосъдният министър да иска освобождаване на главния прокурор.

„Вярвам, че то ще е с положителен отговор и след това ще внеса искане за отстраняване на Гешев“, коментира Демерджиев.

Поводите за това са редица досъдебни производства, които протичат по странен начин, водят до осъждане на държава, нанасят се вреди за гражданите.

„Когато десетки хиляди скандират позор, оставка и затвор, трябва сам да прецениш дали да подадеш оставка“, каза Демерджиев и призова Гешев сам да си отговори и да даде отговори на обществото.

„Проблемът не се решава със смяна на личността, а със смяна на модела. Проблемът е институционален. Но, когато една личност няма нужните качества, то проблемът се задълбочава. Структурата на прокуратурата трябва да следва структурата на съдилища и така не трябва да има главен прокурор с такива правомощия. Искам добре работеща прокуратура. Всички искат главния прокурор да работи в интерес на обществото“, каза Демерджиев.

Относно това дали главният прокурор трябва да отпадне като длъжност, той отговори, че според него такава фигура не би трябвало да има.

Правосъдният министър коментира и темата, свързана с Бюрото за защита на свидетели.

„С отнемане на Бюрото от Министерството на правосъдието се наблюдават няколко проблема – броят на защитаваните лица намалява, разходите нарастват многократно и също така правомощията на Бюрото се разширяват и в един момент Бюрото започна да изпълнява някакви доста странни функции, несъобразени с Конституцията и законите на България, а това не бива да се допуска“, обясни служебният министър.

Според него най-важните точки от съдебната реформа са „прозрачност и обществен контрол, както и въвеждането на електронно правосъдие и увеличаване и подобряване на достъпа до правосъдие“.

Относно темата за изтичане на давността на дела, без да се достигне до справедливост, правосъдния министър каза, че е необходимо да има дисциплинарни наказания на магистрати, които не гледат делата си в срок.

Иван Демерджиев отговори и на това дали му е обещан пост, след като приключи работата му в служебния кабинет.

„Не ми е обещан пост. Ако си работил 20 години като адвокат, то най-естественият ход е да продължиш да работиш по този начин“, каза той.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар