Правосъдният министър с промени в ЗОП заради скандалите с „Автомагистрали“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов готви промени в Закона за обществените поръчки. Те ще засегнат основно така наречената процедура “инхаус”, която доведе до множество скандали през последната година. Причината – схемите в “Автомагистрали” ЕАД и заобикалянето на ЗОП заради дупка в закона.

“Самият инхаус е процедура, съвместима с европейските регулации. Инхаус процедурата може да бъде полезна в икономическо и социално отношение, стига да не се злоупотребява с нея”, посочи още Стоилов.

 

По думите му у нас в инхаус процедурите преобладават лошите практики в сравнение с добрите.

 

ФрогНюз припомня, че скандалите с дружеството “Автомагистрали” набраха скорост преди година. Стигна се и до изслушвания в парламентарна комисия. Причината е заобикалянето на Закона за обществените поръчки заради иначе напълно законната процедура “инхаус”. Големи ремонти се дават в ръцете на “Автомагистрали”, а тя от своя страна превъзлага дейности на трети фирми заради недостатъчен капацитет.

 

“В областта на пътното строителство, икономиката и транспорта държавни дружества се използват като посредник за превъзлагане на дейности без конкурентни условия и публичност. Има и обратни случаи – когато държавата е създала свои предприятия, но не се използват за дейностите, които са предназначени”, уточни Стоилов.

 

По думите му с малки законови промени порочните практики могат да бъдат преустановени.

 

“Инхаусът трябва да се използва, когато юридическите лица разполагат с необходимите ресурси, за да може да осигурят самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80% в предмета на договора”, настоя Янаки Стоилов

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар