Празнуваме Рождество Богородично | Днес.dir.bg

Празнуваме Рождество Богородично | Днес.dir.bg

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 8 септември Българската православна църква отбелязва Рождество Богородично, наричано от вярващите още Малка Богородица. Това е един от трите големи празника в източноправославния календар, посветени на Божията майка.

Македонската православна църква и другите източноправославни църкви отбелязват празника на 21 септември, по стар стил.Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Според обичаите стопанката на дома приговя празнична пита. Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.


На този ден по традиция се провеждат народни събори и родови срещи на много места в страната. Редица църкви и манастири празнуват своя патронен празник. 

На Малка Богородица празнува своя ден и Хасково. Празникът на града ще започне с празнична литургия в храма „Успения Богородично“. Службата в храма ще продължи с молебен за Хасково, който ще бъде отслужен от всички православни свещеници в града.

В града се издига и най-високата в света статуя на Света Богородица, закрилница на Хасково.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар