Преврат в Гвинея? Армията обяви, че президентът е задържан, властите отричат (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Видеа, споделени в социални мрежи, показват, че президентът на Гвинея Алфа Конде е задържан от армията, предаде Ройтерс. Автентичността на кадрите все още не е потвърдена, предупреждава агенцията, цитирана от БТА. Те са разпространени след часове на силна стрелба около президентския дворец в столицата Конакри.

Армията заявява, че президентът е заловен, а действието на конституцията на страната е прекратено, посочва обаче Франс прес. Метежниците заявяват също така, че са взели решение за затваряне на сухопътните и въздушни граници на страната.

Същевременно министерството на отбраната твърди, че е отблъснало атака срещу президентството.

Силна стрелба с автоматични оръжия отекна тази сутрин в центъра на Конакри, столицата на Гвинея, по улиците имаше много войници.

Военен източник каза, че единственият мост, който свързва централния квартал Калум с останалата част от града, е затворен и пазен от множество войници, някои тежко въоръжени, предаде Ройтерс. В Калум се намират повечето министерства и президентският дворец.

Жители на Калум съобщиха на АФП по телефона за постоянна стрелба. Пожелали анонимност от съображения за сигурност, те казаха, че са видели как войници нареждат на местните хора да се върнат по домовете си и да не излизат навън.

Гвинея, разположена в Западна Африка, една от най-бедните страни в света въпреки значителните си природни богатства. Вече от месеци тя е в дълбока икономическа и политическа криза, изострена от коронавирусната пандемия.

Президентът Конде се кандидатира на 18 октомври 2020 г. за трети мандат, което предизвика преди и след изборите месеци на напрежение, довело до десетки убити в страната, ставала неведнъж арена на кръвопролитни политически сблъсъци. Десетки опозиционери бяха арестувани.

Осемдесет и три годишният Конде окончателно бе провъзгласен за трети път за президент на 7 ноември въпреки усилията на основния му съперник Селу Дален Диало и още трима други кандидати, които заявиха, че при изборите са били допуснати редица нарушения.

Правозащитници осъждат Конде заради авторитарен уклон през последните години, поставящ според тях под въпрос постиженията от началото на неговото управление.

В миналото опозиционер, хвърлен в затвора и дори осъден на смърт, Конде стана през 2010 г. първият демократично избран президент след десетилетия авторитарни режими.

През 2008 г. военните бяха взели властта със сила след смъртта на президента Лансана Конте.

Според неговите противници и мнозина защитници на демокрацията Алфа Конде е станал един от онези африкански лидери, които се задържат на власт след предвидения срок, използвайки все по-често правни аргументи.

През март 2020 г. – въпреки силните още тогава протести, той наложи приемането на нова конституция, която според него самия има за цел “да модернизира институциите” и по-специално да даде на жените и младите хора по-голяма роля в обществения живот.

Опозицията заклейми тази инициатива като конституционен “държавен преврат”. Протестите неведнъж бяха сурово потушавани.

Конде твърди, че е осигурил напредък в сферата на човешките права и е възстановил страната, съсипана в началото на управлението му.

През октомври 2020 г. той отхвърли пред френски радиостанции упреците, че смята да установи “доживотно президентство”. Теоретично новата конституция му дава възможност след шест години да се кандидатира отново, но той не коментира въпроса. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар