Преговорите за кабинет започват с 18 отбора по 18 теми. Имена на министри не са обсъждани

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Никакви имена на министри, както и никакви предложения от различните коалиционни партньори не са постъпвали“, заяви съпредседателят на първата политическа сила „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в петък по повод плъзналия в медиите списък с имена на министри в бъдещ кабинет на ПП, ИТН, ДБ и БСП.

От ПП определиха тези публикации като „спекулации“.

„Истинската битка и промяна не е завършила, докато не мине балотажът в неделя, коментира Кирил Петков. Той и Асен Василев пристигнаха в Пловдив, за да подкрепят кандидат-президентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова, които избраха да закрият кампанията си в Града на тепетата.

Петков и Василев за пореден път подчертаха, че преговорите между формациите ще са на база политики и приоритети, а не на база постове. Те изтъкнаха, че може да заемат предварително обявените длъжности премиер и финансов министър, ако от другите формации не предложат по-опитни специалисти и експерти, предаде сайтът „Под тепето“.

„Говорим за А отбора на България“, заяви Кирил Петков.

„Процесът на преговори не е прост. Ще има 18 отбора по 18 теми, разговорите ще се излъчват онлайн. Започваме разговорите по политики от вторник и ще продължим до събота“, поясни Асен Василев.

Междувременно от пресцентъра на ПП съобщиха, че конкретни имена на министри ще се обсъждат „едва след като бъдат създадени общите приоритети и политики по сектори. Едва тогава ще бъдат търсени и най-компетентните, най-квалифицираните и най-подходящите хора, които да поемат отговорност за осъществяването на тези политики“.

От ПП напомниха, че изискването за подкрепа на политиката за нулева корупция е и ще остане водещо при избора на кадрите, както и че спазването на тази политика ще бъде неотменимо задължение на следващите министри.

Разпространяваният от някои медии списък не представи големи изненади. В него влязоха всички обявени от ПП техни кандидати, които са готови при съгласие на коалиционните партньори да ръководят министерства. За премиер е посочен Кирил Петков, за министър на финансите Асен Василев, за министър на външните работи Даниел Лорер. И още – собственикът на „Еконт“ Николай Събев за министър на транспорта, а настоящият служебен министър на образованието акад. Николай Денков да запази поста.

„Всичко това са спекулации. Започваме с преговорите за политики, ще говорим за хората след това“, каза още той.

Предположенията са, че новосъздадено Министерство на иновациите ще бъде оглавено от Деница Симеонова (ПП), която е социален предприемач и е бивш изпълнителен директор на Асоциацията на Българските Лидери и Предприемачи (ABLE). Сред кадрите на ПП за министър на енергетиката е посочен Радослав Рибарски. Той е експерт в енергетиката, реализирал проекти в „Енергоремонт-Гълъбово“ АД. Дружеството е специализирано в производство и изграждане на котелно оборудване за ТЕЦ. Завършил е и харвардския курс на Кирил Петков и Асен Василев в Софийския университет.

За БСП също са отредени министерства – например социалното за Георги Гьоков, който отрече с него да са водени подобни разговори. Настоящият служебен вътрешен министър Бойко Рашков фигурира на същия пост. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов, коментиран още преди изборите от Кирил Петков като най-подходящ да ръководи съдебната реформа, е посочен за правосъден министър.

„Не, разговори с мен не са водени“, коментира и Бойко Рашков в отговор на въпрос дали е било обсъждано с него да поеме поста на вътрешен министър в евентуално бъдещо правителство.

От ДБ заявиха пред Mediapool, че въобще не са водени разговори за постове.

В списъка има и кадри на Слави Трифонов. На бившия шеф на парламентарната комисия по бюджет в 46-о Любомир Каримански сега се пришива бъдещия пост на министър на икономиката. Пламен Абровски, посочен за земеделски министър и в двата проектокабинета на Слави Трифонов, също е в списъка.

Радостин Василев от придобилия популярност скандал с Татяна Дончева за „500 К“, пък е спрегнат за министър на младежта и спорта.

„Категорично не са водени такива разговори. В момента така или иначе сме се разбрали, че преди да минат отделните политики, няма да се водят такива разговори“, коментира Каримански пред БНР.

Кирил Петков и Асев Василев обявиха още в изборната нощ, че ще отправят покана за разговори към всички партии с изключение на ГЕРБ и ДПС. Най-малката политическа сила в новия парламент – националистическата „Възраждане“ на Костадин Костадинов – се самоизключи от преговорите, поставяйки като предварително условие да се отмени зеленият сертификат, както и останалите анти-Covid ограничения. Петков и Василев осъществиха първите разговори с лидерите на БСП, ИТН и ДБ още във вторник.

Заедно с Румен Радев за закриване на кампанията

ПП заяви, че в оставащите дни до края на седмицата, ръководството ѝ е изцяло концентрирано върху втория тур на президентските избори, „като разглеждаме победата на президента Радев като необходимо условие за по-нататъшните истински политически промени в страната“.

Другата двойка, която стигна до балотаж – Анастас Герджиков и Невяна Митева, също закрива своята кампания сред симпатизанти в Пловдив – в Голямата Базилика на Филипопол.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар