Продължаваме промяната

Предатели! „Промяната“ ще гласува „за” изпращането на оръжия в Украйна

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Асен Василев: Украйна ще победи

„Продължаваме Промяната” за първи път обяви позицията си по темата за изпращане на оръжие за Украйна. Късно снощи ПП са провели изпълнителен съвет, на който е решено, че ще подкрепи изпращането на военно-техническа помощ за Украйна. Така и ще гласуват в парламента следващата седмица, стана ясно от изявлението на Кирил Петков, предава BIG5.bg.

Досега позицията за изпращане на оръжие е подкрепена от ИТН и ДБ. Четвъртият коалиционен партньор – БСП, е твърдо против предоставянето на оръжия за Киев.

„ПП е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес – независима, свободна и просперираща България. За съжаление, в близкото и по-далечно минало, Русия е третирала страната ни като пета колония. У нас има много политически и икономически кръгове, които пряко защитават нейните интереси”. Това заяви премиерът Кирил Петков относно спрените доставки на руски газ за България.

Winbet – победата е емоция! (18+)

По думите на министър-председателя в последните три месеца гръцката връзка е била по-активно строена, отколкото през предишната година и половина. А заради спирането на руския газ, страната ни ще преразгледа всички договори, включително тези за транзит.

По отношение на конфликта в Украйна, премиерът заяви, че заемат ясна позиция. „ПП проведе първия си изпълнителен съвет снощи и решихме, че като партия ще подкрепим военно-техническа помощ за Украйна. Така и ще гласуваме в парламента следващата седмица”, увери Петков.

Той призова да не забравяме, че на украинско пристанище имаме 17 български моряци.

„Всички са се фокусирали върху военната и невоенната помощ. Не можем само ние и Унгария да стоим настрана. Всички останали страни предоставиха помощ, а никоя не е във война”, допълни той и обясни, че България изпраща оръжия само до страни, които са членове на коалицията, страни членки на ЕС и наши партньори.

Министър-председателят коментира и стабилността на коалицията. „Успяваме. Да, с кризи, със скандали, но успяваме. Важното е да имаме уважение един към друг и да работим заедно за точно този български интерес, който ни обединява”, подчерта Петков, цитиран от NOVA.

„Позицията на президента Радев, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна. В нея стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да й помогнем да победи. Защото алтернативата е първо Украйна, а после и цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, което това правителството и ние, като партия, няма да допуснем”. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на пресконференция на „Продължаваме промяната”.

Преди това Василев каза, че спирането на доставките на газ за България е едностранно нарушаване на договора между „Булгаргаз” и „Газпром”.

„Ние направихме плащане, но въпреки това газът беше спрян. Това означава, че имаме една страна, която е некоректна. Това не ни учудва. Очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още през февруари. Незнайно защо диверсификацията на България се свързваше с т. нар. гръцка връзка. По този интерконектор ще можем да доставяме 3 млрд. куб. м. газ на година плюс 2 милиарда, ако го разширим. Но всъщност от южна посока – от Гърция и Турция можем да доставяме общо към момента, без гръцката връзка, около 20 млрд. куб. м. Потреблението на страната ни е 3-3,5 млрд. куб. м. Така че да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма”, каза вицепремиерът.

„Още февруари, по съществуващите капацитети и връзки с Гърция и Турция, резервирахме капацитети на LNG терминалите, така че в рамките на 24 часа да можем да отреагираме и това да не застраши подаването на газ към българските потребители”, каза Василев.

Той обясни и защо Николай Павлов беше отстранен от поста си в „Булгаргаз”: „Булгаргаз” има договор за доставка на 1 млрд. куб. м азерски газ на година и то на по-ниска цена. През септември миналата година Павлов подписва анекс, с който се отказва от тези доставки. Щетата от това е между 500 000 и 1 млн. лв. на ден. МВР събра данни срещу Павлов и те бяха изпратени на Прокуратурата. До момента тя не е направила нищо по въпроса“, каза още вицепремиерът.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар