Предизборно партиите задръстиха деловодството на НС със законопроекти

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Партиите в Народното събрание от дни отправят послания за отговорност, диалог и преговори за кабинет с третия мандат, а в същото време стягат редиците за третите поред избори за 2021 г. Кипи луда надпревара по писане и внасяне на законопроекти, които няма да видят бял свят, защото и това Народно събрание очевидно ще бъде разпуснато. Това не попречи обаче формациите да фокусират отсега вниманието на електората със законодателни инициативи с чисто предизборен привкус. 

И всички са наясно, че освен за актуализацията на бюджета на НЗОК, ДОО и макрорамката, за друго няма да сварят в оставащите им дни на работа в този парламент, съсредоточен предимно в изслушвания на министри до този момент, но не и в законотворчество.

От “Има такъв народ” директно направиха реверанс към българите в чужбина с внесения днес проект за промяна в Конституцията да отпадне забраната за чуждо гражданство за кандидатите за народни представители. 61 депутатски подписа обаче не стигат за конституционна промяна, за която е необходимо и конституционно мнозинство. Самите вносители са наясно, че няма да им стигне времето на живот в този парламент, за да осъществят идеята си, нито имат нужната подкрепа. Така този акт ще остане в служба само и единствено на предизборната кампания, която предстои да започне. 

Мая Манолова и ИБГНИ отново се отличиха със законодателна активност, както и в 45-то Народно събрание, когато внесоха куп законопроекти. Сега един от последните внесени от тях закони е отново директно фокусиран към избирателя у нас. С прoмeните в Зaкoнa зa зaщитa нa пoтрeбитeлитe Манолова цели да прeкрaти бeзкoнтрoлният тoрмoз oт кoлeктoрcкитe фирми нaд грaждaнитe. Зaкoнoпрoeктът имa зa цeл дa ce въвeдaт cтрoги и яcни прaвилa, c кoитo дa ce зaбрaни нaтиcкът нaд грaждaнитe и дa ce изcвeтли рaбoтaтa нa кoлeктoрcкитe фирми, cтaвa яcнo oт мoтивитe на вносителите. И той едва ли ще дочака реда си при евентуален предсрочен вот.

В надпреварата се включи и “Демократична България”, която пък предложи изменения в три законопроекта, свързани с електронните услуги и отпадането на различни административни пречки пред бизнеса и гражданитe. С поправките в Закона за административните нарушения и наказания се предвижда гражданите да не бъдат глобявани за това, че не предоставят документ, за който са поискали от администрацията да им бъде издаден по електронен път, а тя по някаква причина е отказала.

С изменения в Закона за митниците се предлага автоматично издаване на EORI номер за всички български граждани – физически и юридически лица, а в третия законопроект – за променив  Закона за електронното управление, депутатите от ДБ въвеждат централизирана система за управление на електронните регистри – сериозни промени, за които няма как да не си дават сметка, че ще останат в историята заедно с 46-то НС.

Законодателното състезание стана толкова ожесточено, че само преди ден БСП и ИБГНИ влязоха в лют спор коя формация първа е внесла промени в закона за отпадъците и кой чия идея е окраднал.

А за утре, часове преди сакралния срок, когато ще узнаем кой ще е избраникът да получи третия мандат, е планирано обсъждането правната комисия на цели три законопроекта, прицелени в закриването на Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор. Тук на законотвочерската писта са застанали рамо до рамо ИТН, ДБ и ИБГНИ, които внесоха промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Според правилата обаче нито един следващ парламент не наследява от предишния вече внесените законопроекти, а онези, които не са разгледани и приети, се превръщат в непотребни книжа от деловодството на парламента и в бонус точки в биографията на вносителите им.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар