Кирил Петков Премеир

Преди срещата си с Макрон, Просто Киро ще пробва да натисне партньорите си за ветото над РСМ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преди срещата си с френския президент Кирил Петков ще пробва да натисне партньорите си за взимане на някакво приемливо решение за вдигане на ветото над Северна Македония.

 

Така може да си обясним желанието на премиера да свиква тази вечер от 19.00 часа в МС лидерски коалиционен съвет по темата за отношенията ни с Република Северна Македония

Съветът едва ли ще реши нещо ново, като се има предвид, че партиите в коалицията не са променили досегашните си позиции за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз.

 

Очаква се да бъде обсъден доклад на Министерство на външните работи за състоянието на преговорите между България и Северна Македония.

 

На срещата Петков вероятно ще обясни на партньорите си и защо поиска от президента да свика Консултатитивен съвет по националната сигурност, за който все още няма потвърждение от страна на президентската институция, тъй като Румен Радев иска да разговаря лично с премиера за нуждата от такъв съвет.

Прави впечатление обаче времето за провеждане на този лидерски съвет – след визитата на Петков в Рим и преди посещението му в Брюксел и срещи с Макрон и Рюте.
Желанието на премиера за свикване на КСНС дойде и след две важни посещения в България – на помощник държавния секретар по европейските въпроси Карън Донфрийд и на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи.

 

След посещението на Петков в Рим в началото на седмицата, където той се срещна с колегата си Димитър Ковачевски, министър-председателят продължи да настоява за такъв съвет, за да може да бъдат обсъдени все пак и „нещата, които вече сме направили“.

 

На 30 май пък министър-председателят Кирил Петков очаква среща с Еманюел Макрон и Марк Рюте за поканата в „Обнови Европа“.  Вероятно Петков е решил да вкара ПП сред евролибералите, което може да е съпроводено с настояване от страна на Макрон България да вдигне ветото над Северна Македония – цел, която той се бе поставил в рамките на френското европредседателство, което изтича в края на юни.

Това навежда на мисълта, че преди срещата си с френския президдент Кирил Петков ще пробва да натисне партньорите си за взимане на някакво приемливо решение за вдигане на ветото над Северна Македония.

След анонсираното предложение за КСНС БСП и „Демократична България“ одобриха идеята, докато от „Има такъв народ“ заявиха, че няма никакъв смисъл от свикване на КСНС. Напротив, според тях свикването на КСНС потвърждавало подозренията на партията на Слави Трифонов за ангажименти на България спрямо Северна Македония.

Депутатите от „Има такъв народ“ подозират премиера и съветниците му в „нерегламентирани опити да заобиколят националния интерес“. Според Станислав Балабанов, който напоследък се явява основен говорителна ИНТ, няма нужда от нов КСНС за Северна Македония, защото България е ясна в исканията си. Докато тези искания не бъдат изпълнени, логично е техният път към ЕС да не се случи, благодарение на това, че ние си отстояваме националния интерес, смята депутатът.

Часове преди коалиционния съвет от ИТН обвиниха Петков в нова схема. Николай Радулов прозря „опит за извиване на ръце“ заради разпространяваните в публичното пространство мнения, че който е против просъединяването сега на Северна Македония към Европейския съюз, поддържа президента на Руската федерция Владимир Путин. Според Радулов изтеклият вариант на българския закон „Магнитски“ не се появява случайно – „може би няма намерение никой да го пуска, но може би това е една заплаха към тези, които не са съгласни абсолютно безусловно да се стартира процедура по присъединяване на Македония.“, коментира в кулоарите на парламента депутатът.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов потвърди позицията на обединението, че е въпрос на национален интерес на България Република Северна Македония да бъде член на ЕС след като обаче изпълни очакванията на страната ни, които са свързани най-вече със защитата на човешките права. Иванов обаче посочи при какви условия би могъл да бъде придвижен двустранният процес по намиране на компромисно решение със Северна Македония. Според него това може да стане само ако Европейската комисия поеме гаранции в рамките на преговорния процес, че очакванията на България ще бъдат спазени.
„Тоест, не ние просто да очакваме някакви неща от Скопие, а ЕК да поеме по някакъв начин гаранции в рамките на преговорния процес, че нашите очаквания – легитимни, свързани с Копенхагенските критерии по отношение на Северна Македония ще бъдат част от преговорната рамка . Това всъщност ще повиши шанса ние да получим това, което очакваме за нашите съграждани.“, коментира Иванов.

По думите му България много внимателно трябва да прецени дали може да си позволи да очаква пълно и окончателно изпълнение на договора за добросъседство, който според него е доста общо написан. „Трябва внимателно и прагматично да обсъждаме възможностите. Истеризирането, че всяко едно обсъждане на някакви предложения и възможности е компромис, национално предателство, само ни връзва ръцете“, допълни Иванов.

Според председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски обаче нямало усещане, че ЕК иска да дава такива гаранции и би приела да стане гарант за изпълнението на договора. По думите му няма нещо, което да може промени позицията на БСП, освен изпълняването на залегналите в договора за добросъседство от 2017 г ангажименти.

„Докато Северна Македония не изпълнява условията по договора с България, не бива да се вдига ветото и да се дава ход на преговорите“, заяви категорично вчера вцепремиерът Нинова.
„За нас не е проблем, не е лошо винаги да има КСНС, защото там се събират всички парламентарно представени партии, службите, хубаво е да се обмени информация“, подчерта лидерът на БСП.
Тя смята, че по време на заседанието трябва да се обсъди какво се е случило от януари, когато бе предишното заседание на КСНС за Северна Македония, досега.
„И тъй като не виждам сериозна промяна, може би КСНС да препотвърди отново решението“, подчерта Нинова.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин („БСП за България“) смята, че към днешна дата няма нито едно основание да вдигнем ветото върху РСМ, тъй като не е бил постигнат прогрес. Той определи като необходимост идеята на министър-председателя да се свика нов КСНС. „На него всички да бъдем информирани на какъв етап сме, какви са предложенията на правителството, да видим има ли позитивен план за развитие на отношенията“, обясни Вигенин.

Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония, то такъв не само, че има, но и е силно изразен в нашето общество и би следвало управляващите да са наясно с това, заяви в понеделник президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за призива на премиера. Ако целта е подпомагане на диалога и той е нарушен по някакви причини вътре в самата управляваща коалиция, то трябва ясно да се каже какви са причините за това, отбеляза държавният глава.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар