Преди 27 години САЩ и Русия се изправиха на ръба на ядрената война

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разминаването в геополитическите интереси на САЩ и Русия поставя двете страни близо до пряка конфронтация няколко пъти през последния век. През 1918 година армията на САЩ дори окупира пристанището на Владивосток, но до сражения не се стига. По време на Втората световна война Москва и Вашингтон са съюзници, но се превръщат във врагове непосредствено след края й.

Войната между двете суперсили така и не се случва. Причината за това е възпиращият фактор на ядреното оръжие. Неговата сила е толкова голяма, че може да доведе до пълното унищожение на всички участници в такъв конфликт.Само преди 27 години, въпреки края на Студената война и настъпилото временно разведряване между Москва и Вашингтон, САЩ и Русия се оказват на прага на Трета световна война.


Елцин и „червеният бутон“

Въпреки добрите отношения на Елцин със Запада, недоверието между САЩ и Русия не се е изпарило

Въпреки добрите отношения на Елцин със Запада, недоверието между САЩ и Русия не се е изпарило

Снимка: БТА/AP

На 25 януари 1995 година радарите на противовъздушната отбрана на Русия докладват, че са забелязали ракетно изстрелване от Баренцово море. Траекторията на ракетата сочи, че тя се е насочила право към Русия.

Радарните станции в Мурманск отчитат, че е много вероятно ракетата да е изстреляна от подводница. Информацията веднага стига до висшето командване на Русия. Генералите са на мнение, че САЩ подготвя масирана ядрена атака. Тя може да стартира с единична ядрена експлозия на голяма надморска височина. В този сценарий гама лъчите от взрива биха създали електромагнитен импулс с огромен интензитет, който би объркал радарите и би „изпържил“ голяма част от електрониката, необходима за осъществяването на ответен удар.

Министърът на отбраната Павел Грачов, началникът на Генералния щаб Павел Колесников и президентът на Руската федерация Борис Елцин са на спешно заседание в Кремъл. Взето е решение за активирането на т.нар. „ядрено куфарче“. Ядрените сили на Русия са приведени в пълна бойна готовност. Само натискането на един бутон е достатъчен, за да се издаде заповед за изстрелването на ядрения арсенал по САЩ.

Една от малкото снимки на руското ядрено куфарче

Една от малкото снимки на руското ядрено куфарче

Снимка: Звезда

Елцин и висшето ръководство на Русия имат не повече от 10 минути, за да отговорят на атаката. Решено е да се изчака. В напрегнатите минути идва информация, че ракетата се е насочила към островите Шпицберген, а не към Русия. Тя пада на архипелага 24 минути преди старта си.

Оказва се, че Норвегия изстрелва изследователска ракета. Осло съобщава траекторията й в края на декември 1994 година. Предстоящите празници и бюрократични спънки бавят информацията и тя не успява да достигне до съответните длъжностните лица в Русия.

Решението на Елцин и екипът му да изчакат няколко минути на практика спасява света от Трета световна война. Това е единственият известен случай, в който е задействано „ядреното куфарче“. Инцидентът обаче не е единственият, който е застрашил планетата ни с ядрен армагедон.

Разжалваният офицер, който предотвратява Трета световна война

Подвигът на Станислав Петров е разсекретен едва след края на Студената война

Подвигът на Станислав Петров е разсекретен едва след края на Студената война

Снимка: Legion Media

80-те години на миналия век започват с нажежена до червено международна обстановка.

През 1983 година в Кремъл на власт е хардлайнерът Юрий Андропов. Като дългогодишен шеф на КГБ той лично отговаря за смачкването на Унгарското въстание от 1956 година. Андропов не допуска никакво отклоняване от партийната линия.

В Белия дом властта е в също толкова „твърдоглавия“ Роналд Рейгън. Убеден антикомунист, той нарича СССР „Империя на злото“ в една от първите си публични речи. Президентът смята за своя мисия унищожаването на Съветския съюз. Това плаши Москва.

Враждебността и недоверието между двете суперсили водят до струпване на войски, мащабни тренировки по границите на сферите им на влияние и разработката на нови оръжия. Третата световна война сякаш наднича зад хоризонта.

Секретният комплекс „Серпухов-15“ следи въздушното пространство за ракетни изстрелвания срещу СССР. Малко след полунощ на 26 септември 1983 г. командният му бункер е озвучен от сирени. По екраните светят предупредителни светлини, а системите за ответен ядрен удар са поставени в готовност. Причината – съветският сателит „Мълния“ е засякъл ракетен старт, насочен към СССР. Анализът на компютрите в базата показва, че от територията на САЩ е изстреляна междуконтинентална балистична ракета. Секунди по-късно системата съобщава за втори ракетен пуск.

Радарният комплекс

Радарният комплекс „Серпухов-15“ се намира край Москва

Снимка: Минобороны России

Докато персоналът е в паника, основната система за ранно предупреждение за балистични ракети показва, че до 30 минути 5 ракети, с максимум 10 бойни глави всяка, ще нанесат съкрушителен ядрен удар по СССР. От дежурните зависи дали Съветският съюз ще успее да отвърне на ядрената атака. Времето за действие е между 10 и 15 минути. Минута закъснение може да е фатална.

Докато паниката от започващата Трета световна война се разпростира в базата, командирът й Станислав Петров запазва самообладание.

Офицерът решава да не спази протоколът, в чието написване сам е участвал. Петров пренебрегва задължението си да стартира процедурата за ответен отговор. Той разчита единствено на своята интуиция и логика.

Ако Станислав Петров бе избрал да натисне бутона, би последвал незабавен разговор с Генералния щаб на СССР и с Юрий Андропов. Офицерът е щял да сподели наблюденията на сателитите в орбита и анализа на компютрите, показващи изненадващ удар. Наземните станции още не са засекли нищо, но времето за реакция е не повече от няколко минути. Нажежената атмосфера на Студената война в началото на 80-те би превърнала оторизацията за ответен удар в логично и оправдано решение.

Станислав Петров смята, че компютърът на базата греши и тревогата е фалшива. Оказва се, че сателитната система за ранно предупреждение на СССР е объркала слънчево отражение от облаци на висока надморска височина за ракетен пуск.

Офицерът спасява планетата от ядрена война. За това обаче той получава наказание. Петров е разжалван от позицията си и назначен на по-малко отговорна длъжност.

Решението Станислав Петров да бъде наказан е взето поради опасение, че награждаването му би означавало признание, че съветските системи са склонни да допускат грешки. Това би разклатило позициите на висши директори и военни, а добре окопаната съветска бюрокрация не би позволила това. За подвига на офицера се разбира едва след края на Студената война.

Слънчево изригване почти води до ядрен апокалипсис на Земята

И днес мощни слънчеви изригвания могат да изкарат извън строя електрониката ни

И днес мощни слънчеви изригвания могат да изкарат извън строя електрониката ни

Снимка: DКІЅТ

Системите за ранно предупреждение на САЩ също не са защитени от грешки.

На 23 май 1967 г. ядрените сили на Съединените щати са приведени в бойна готовност. Причината е, че много от разузнавателните радари на САЩ са извадени едновременно от строя. Според военните това е сигурен показател за вкаран в ход боен план за унищожението на Америка.

Заглушените радари не биха могли да уловят нанасянето на съкрушителен удар от съветските бомбардировачи и балистични ракети.

Военното и политическо ръководство на Вашингтон има малко време да реши дали да нанесе ответен ядрен удар. Заседанието приключва с бързата поява на важна информация.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) съобщава, че космическите синоптици са докладвали защо радарите са извън строя.

Причината не е саботаж или атака, а едно от най-мощните слънчеви изригвания, регистрирани някога.

Службата следяща времето на Слънцето и в космическото пространство е създадена в края на 50-те години на миналия век. Бързите действия на синоптиците й спасяват света от ядрена война.

Подземният команден комплекс НОРАД e проектиран да издържа на ядрено нападение

Подземният команден комплекс НОРАД e проектиран да издържа на ядрено нападение

Снимка: USAF

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар