Преди 50 г. Андрей Сахаров пише статия, озаглавена “Светът след половин век”. Как си го е представял?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преди 50 години Андрей Сахаров – руски физик, създател на водородната бомба, дисидент и борец за човешки права – пише статия за американското списание Saturday Review, озаглавена “Светът след половин век”. В нея той разсъждава за това как ще живее човечеството след 50 години. 50 години – т.е. през 2024 г. (Сахаров нарича тази времева граница условна и обяснява, че просто си е “дал воля да помисли свободно за желаното бъдеще”). Изданието “Медуза” преразказва някои от тезите на учения. Какво се е сбъднало и какво не?

“Работна” и “защитена” територии

Светът ще бъде разделен на територии, които условно се наричат “работна” и “защитена”.

“Работната” е по-малка по площ, с по-висока гъстота на населението. Тук се извършва селскостопанска дейност, работят гигантски заводи. Хората живеят в “свръхградове”, в центъра на които има многоетажни “сгради-планини” с изкуствен климат и автоматизирани кухни. Но по-голямата част от територията на “свръхградовете” е заета от еднофамилни къщи с градини, детски учреждения, спортни площадки и безшумен транспорт.

“Защитената” територия е предназначена за отдих и поддържане на природното равновесие. Хората прекарват тук около 20 % от времето си и “живеят в палатки или къщи, които са построили като домовете на предците им”. Те “не само почиват, но и работят с ръцете и главата си, четат книги и размишляват”.

“Летящи” и подземни градове

“Естествено разширение” на “работната територия”, както смята Сахаров, ще станат “летящите градове” – изкуствени спътници на Земята, изпълняващи промишлени функции. Там ще бъдат изградени ядрени, термоядрени и слънчеви електроцентрали, космически научни лаборатории, междинни станции за полети на дълги разстояния и “вакуумни металургични и парникови предприятия”.

Под “работната” и “защитената” зони ще има подземни градове – “за спане, развлечения, за обслужване на подземния транспорт и добив на полезни изкопаеми”.

Селско стопанство: ферми на Луната

Човечеството ще създаде изкуствена свръхплодородна почва. В северните райони ще бъде развито оранжерийно земеделие “с използване на осветяване, нагряване на почвата, електрофореза, евентуално и други физически методи за въздействие”. Ролята на генетиката и селекцията ще се увеличи. Ще се появят нови форми на земеделие – морско, бактериално, микроводораслово, гъбопроизводство. Хората ще започнат да намаляват животновъдството и ще се научат да произвеждат заместители на животинския протеин.

Повърхността на океаните, Антарктида, а в бъдеще може би и Луната и планетите постепенно ще бъдат привлечени в орбитата на земеделието.

Промишленост: кибернетика и автоматизация

В името на опазването на околната среда фабриките ще преминат към напълно безотпадъчно производство. В промишлеността ще нарасне ролята на кибернетичните технологии: полупроводникови, магнитни, електронно-вакуумни, фотоелектронни, лазерни, криотронни, газодинамични и други.

Освен това компаниите ще могат гъвкаво да преструктурират производството “в зависимост от търсенето и нуждите на обществото като цяло”, като по този начин ще опазват ресурсите и природата.

При домакинската техника все по-голяма роля ще играят “най-простите автомати”. Но най-значителен напредък ще има в областта на комуникациите и “информационните услуги”.

“Всемирна информационна система” (т.е. интернет)

Към 2024 г. ще бъде създадено Всемирна информационна система (ВИС), която ще направи достъпна за всеки във всяка минута “съдържанието на всяка книга, всяка статия, получаването на всяка справка”.

Разсъждавайки за възможното обезценяване на изкуството поради неговата общодостъпност, ученият отбелязва, че “изкуството и неговата рецепция винаги са дотолкова индивидуални, че стойността на личното общуване с произведението и художника ще се запази”. Достъпът до изкуството и книгите, смята Сахаров, завинаги ще остане “празник”.

За разлика от телевизията, прогнозира той, ВИС ще осигури “максимална свобода при избора на информация” – но едновременно ще изисква “индивидуална активност”.

“ВИС трябва да включва индивидуални миниатюрни приемници-предаватели, диспечерски пунктове, които управляват информационните потоци, комуникационни канали, включващи хиляди изкуствени комуникационни спътници, кабелни и лазерни линии. Дори частичното осъществяване на ВИС ще окаже дълбоко въздействие върху живота на всеки човек, върху свободното му време, върху интелектуалното и творческото му развитие”.

Енергетика (атомна) и транспорт (също атомен)

Сахаров предполага, че ролята на енергетиката, основана на изгаряне на въглища ще се запази или дори ще се увеличи. В същото време ще се развие и ядрената, а след това и термоядрената енергетика. Ученият нарича проблема с ядрените отпадъци “чисто икономически”, като смята, че в бъдеще “той няма да бъде по-труден и скъп” от поддръжката на топлоелектрическите централи.

Автомобилът през 2024 г. трябва да бъде заменен от “захранвана с батерии кола на ходещи “крака”, които не нарушават тревното покритие и не изискват асфалтови пътища”. Товарите и пътниците, прогнозира Сахаров, ще бъдат превозвани от хелиеви дирижабли с ядрени двигатели и високоскоростни влакове (също с ядрена мощност). Градовете ще имат подвижни тротоари, както в романа на Хърбърт Уелс “Когато спящият се събуди”.

Наука: изкуствени диаманти и усвояване на астероиди

Според Сахаров изчислителното моделиране на много сложни процеси ще играе все по-голяма роля в научните изследвания. Хората ще произвеждат изкуствени диаманти от графит с помощта на подземни ядрени експлозии. Възможно е да се постигне синтезиране вещества със свръхпроводимост при стайна температура.

Хората, както смята Сахаров, ще продължат да се опитват да се свържат с извънземни цивилизации и ще се опитват да получават сигнали от тях “с всички известни видове излъчване”. Освен това човечеството ще започне да усвоява повърхността на Луната и астероидите за стопанска дейност. Може да се окаже възможно да се насочват астероиди по-близо до Земята чрез взривяване на специални атомни заряди на повърхността им.

“Повечето от [тези прогнози] са публикувани под една или друга форма и аз не говоря тук нито като автор, нито като експерт. Целта ми е друга – да се опитам да очертая обща картина на техническите аспекти на бъдещето. Естествено, тази картина е много хипотетична и субективна, а на места и условно-фантастична. Не смятам, че съм твърде обвързан с датата 2024 г., т.е. не пиша за срокове, а за възможни, според мен, тенденции“, пише Сахаров.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар