Предлагат Централна баня в София да стане СПА център, финансиран от общината

Предлагат Централна баня в София да стане СПА център, финансиран от общината

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Приемане на план за обновяване на Централната минерална баня в София предлагат общинските съветници Борис Бонев, Пламена Терзирадева и Цветелина Симеонова – Заркин в доклад, който е дневния ред на предстоящото заседание на Столичния общински съвет (СОС) утре. Това се посочва на интернет страницата на СОС.

Централната минерална баня е емблематична сграда в центъра на София- недвижима културна ценност от национално значение, посочват вносителите на доклада.

“Минералната вода при нея е бистра, без цвят и мирис, природно чиста. Тя е слабо минерализирана и ниско радиоактивна. Препоръчва се при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни бъбречно-урологични и метаболитни заболявания. По данни на Българска асоциация за термално наследство 1 036 800 литра от дебита на тази вода изтичат в канала ежедневно, вместо да се ползват за здравна превенция, рехабилитация и лечение”, се отбелязва в доклада.

На територията на София има шест минерални бани с различен статут на защита. От тях работят само две

Панчарево и едното крило на реставрираната баня в Банкя. В общината са регистрирани едва пет СПА центъра и четири уелнес центъра, включително тези в Панчарево, се отбелязва в доклада.

Към момента термалното наследство на София е недостъпно както за гражданите, така и за гостите на столицата, посочват общинските съветници.

Вносителите на доклада предлагат сградата на Централната минерална баня да се приведе във вид, в който да изпълнява функцията на балнеоцентър и да се финансира от Столичната община.

Най-подходящият инструмент за целта е Фондът за устойчиви градове, предвиждащ и частично безвъзмездно финансиране за сгради – недвижими културни ценности”, отбелязват те.

Пълният текст на доклада е достъпен на сайта на Столичния общински съвет.

Този план бе разработен преди около 4 г. от общинското предприятие “Софияплан” по поръчение на тогавашния кмет Йорданка Фандъкова и на главния архитект Здравко Здравков, припомня “Сега”.

През 2021 г. конкурсът на Здравко Здравков отличи 3 концепции за бъдещото на северното и източното крило на ЦМБ – на обединенията “Софийски терми”, “Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и на “Историческа баня”. И трите проекта предвиждаха възстановяване на оригиналните функции на банята в частта от сградата, в която не се помещава Музеят на София. Целта на разработките бе в ЦБМ да се създаде модерен балнеоложки и бански център, а също така пространството пред банята да се интегрира с археологическото наследство. Освен това трите колектива бяха разработили и бизнес планове за развитие. Те предлагаха да се потърси публично-частно партньорство за развитието на термалния център. Според експертите проектът има потенциал да кандидатства за европейско финансиране. През 2022 г. обаче ГЕРБ накараха главният архитект Здравко Здравков да изтегли внесен от него доклад за даване на начало на възстановителните действия. Докладът предвиждаше общината да пристъпи към ремонт на пустеещата част на ЦБМ със собствени средства. Общинарите от групата на Фандъкова обаче настояха ремонтът да се извърши от потенциалния концесионер, макар така и да не стартираха процедура по търсенето му.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар